Koalice v Ústí nad Labem zůstane v menšině. Primátor dalšího partnera hledat nechce

Rozpad koalice v Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

Ústí nad Labem bude mít po dramatickém rozpadu koalice menšinovou vládu. Dalšího partnera už primátor Petr Nedvědický (ANO) hledat nechce. Je to přitom podruhé během jednoho roku, kdy přišlo vedení města o většinu v zastupitelstvu.

Martin Krsek (Pro! Ústí) do pondělka řídil jako radní kulturu v celém městě, ale rezignoval. „Je to vyvrcholení dlouhodobého nesouladu, je to reakce na neochotu koaličních partnerů dodržovat dohody,“ řekl Krsek.

Poslední tečkou byl spor o kancelář architekta města. O Ústí nad Labem se mluví často jako o ošklivém. Centrum zničilo válečné bombardování i demolice za minulého režimu. Roky nikdo architektonický rozvoj města neřídí.

„To město si hledá svoji podstatu, protože to bylo opravdu industriální město v tom nejlepším slova smyslu,“ řekl bývalý architekt města Jan Jehlík. Politici se ale neshodli na podobně architektonické kanceláře.

Odchod z koalice zdůvodnila Karolína Žákovská (PRO! Ústí) tím, že někteří její členové nepodporovali návrhy hnutí. Řekla to poté, co neprošlo zřízení kanceláře městského architekta. Uvedla, že šlo o zásadní bod koaliční smlouvy.

„Hnutí ‚Pro‘ to postavilo záměrně konfrontačně, existovaly varianty, které nemusely znamenat rozpad koalice,“ poznamenal primátor Nedvědický.

Opakovaný rozpad koalice

Koalice se ve stotisícovém městě rozpadly opakovaně. Letos už dvakrát. Hnutí PRO! Ústí vstoupilo do koalice letos 1. února. Tehdy ostatní strany vypověděly smlouvu Ústeckému fóru občanů.

„Nejsme schopni prosadit vůbec nic, čili budeme hledat hlasy v celém spektru,“ řekl primátor. „Jsme ochotni jednat nad jednotlivými věcmi,“ poznamenal opoziční zastupitel za KSČM Pavel Vodseďálek.

Rozpad koalice by neměl ale chod města výrazně ohrozit, hlavně proto, že do voleb zbývá necelý rok.