Kamiony na D1 za Prahou do jednoho pruhu. Silničáři chtějí omezit kolony

Kamiony budou moci na nultém až šestém kilometru D1 využívat pouze pravý jízdní pruh. Ministerstvo dopravy změny vysvětluje jako opatření proti častým kolonám, které v úseku vznikají.

„Značení bylo navrženo kvůli kolonám kamionů v souvislosti s opravami na Jižní spojce v Praze,“ vysvětluje hlavní důvody opatření mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Kamiony ve dvou pruzích totiž blokovaly dálnici a podle ŘSD často pak stál i třetí pruh. Celá dálnice D1 z Prahy směrem na Brno se tak ucpávala. „Řidiči osobních vozidel se snažili odbočovat mezi kamiony,“ uvádí Studecký.

Dočasné opatření se mění na trvalé

Značení na dálnici D1 omezuje kamiony už od loňska, až doteď se ale jednalo pouze o dočasné řešení. Nyní už bude platit trvale. Kamiony za Prahou budou jezdit jen jedním pruhem. Nákladní vozidla do tří a půl tuny pak budou moci využívat středový a pravý jízdní pruh dálnice.

Obdobné opatření ŘSD v budoucnu na dalších místech neplánuje. „Nicméně systémově zakazujeme na tranzitních dálnicích vjezd kamionů do levých pruhů cca tři kilometry před uzavírkou, což má také přispět ke zvýšení plynulosti provozu v oblasti uzavírek a oprav,“ popisuje Studecký.

Řidičům kamionů za nedodržení nařízení jízdy v předepsaném pruhu hrozí pokuta 1500 až 2500 korun. Na místě pak do dvou tisíc korun a bez ztráty bodů.