Infocentra v obcích si stěžují na uzavření, v době epidemie by mohla pomáhat

Informační centra zejména v menších obcích si stěžují na uzavření z důvodu protiepidemických opatření. Na řadě míst jsou přitom infocentra důležitým pomocníkem, během pandemie například zajišťovala tisk, skenování či kopírování materiálů pro rodiče s dětmi, které musely přejít na distanční výuku. Seniorům zase často zprostředkovávala přístup na internet.

Například v obci Hukvaldy na Frýdecko-Místecku mohli obyvatelé využívat místní infocentrum například pro tisk různých dokumentů. Studenti zařízení navštěvovali i několikrát týdně aby si mohli vytisknout materiály do školy. 

Zaměstnanci infocentra nyní obyvatelům obce nabízí pomoc alespoň přes okénko po předchozí domluvě. „Přijde mi nesmyslné to, že musíme být uzavření nebo musíme fungovat přes výdejní okénko. Přitom turisté k nám chodí úplně v omezené míře a naše služba je především pro místní občany,“ uvedl provozovatel infocentra Miroslav Bitter. 

Zavřeno minimálně do 22. ledna

Podobně je na tom také infocentrum v Kopřivnici na Novojičínsku. Tam mohli lidé využívat například i počítač s připojením na internet, dnes už ale není možný ani tisk dokumentů. „Doufáme, že s příchodem jara budeme poskytovat takové služby, na jaké jsme zvyklí,“ uvedl vedoucí kopřivnického infocentra Tomáš Kamín. 

Na základě vládních opatření proti šíření koronaviru budou infocentra v obcích uzavřena minimálně do 22. ledna.