Výdejních oken je víc než na jaře. Majitele restaurací to však údajně nespasí

2 minuty
Události ČT: Výdejních okének přibylo. Tržby v restauracích jsou však nízké
Zdroj: ČT24

V Česku je momentálně otevřeno víc restauračních výdejových okének, než tomu bylo na jaře, ukazují to data dvou největších stravenkových firem. Lidé v prvních dnech od opětovného omezení hospod a restaurací nakoupili jídlo na stravenky na více než jedenácti stovkách míst. Průměrná útrata v takzvaném hladovém okně je 136 korun.

Majitelé restaurací, hospod, kaváren nebo barů museli nedávno zcela zavřít své provozy. Jedinou možností, jak podniky alespoň částečně udržet v chodu, bylo otevření výdejních okének.

Pro podnikatele je nyní velmi důležité, aby o své zákazníky nepřišli. Například jedna z majitelek bistra v Děčíně Jana Domesová tvrdí, že pokud si zákazníci pro jejich polévky nepřijdou k okénku, budou muset zavřít. „Jsme matky samoživitelky a všechny úspory už jsou pryč. Jsme živy z lidí, kteří sem chodí na svačiny z práce. Jenže teď nepracují, jsou na homeoffice,“ řekla. 

Zájem o nákup hotových jídel či nápojů z okénka je nyní větší než na jaře. „V tuto chvíli evidujeme přes 1100 výdejových okének, to je o patnáct procent víc než při prvním lockdownu,“ uvedl Jan Ryba ze společnosti Endenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. 

Také generální ředitel společnosti Sodexo Benefity Daniel Čapek si myslí, že situace je momentálně mnohem lepší než před půl rokem. „Propad za první tři dny nového úplného uzavření restaurací je tentokrát jen 40 procent, v dubnu a květnu to bylo v průměru o 80 procent,“ uvedl.

Restaurace zareagovaly okamžitě

Restaurace a další provozovny stravování byly na podzim o něco lépe připravené na uzavření. Okénka zprovoznily téměř hned. Na druhou stranu se podnikatelé shodují, že okénka je nezachrání. „Nevyděláme ani na energie, natož na nájem, který tady je,“ stěžuje si Pavel Palouš z pražské restaurace a pivovaru Cobolis. 

V provozovně pracují tři desítky zaměstnanců. Zatím nikdo z nich nedostal výpověď, klidní však nejsou. „Nevíme, co bude dál. Pokud se to opravdu otevře za tři týdny, tak my už teď musíme vařit na Vánoce, ale když se to neotevře, tak budeme mít navařeno spoustu silného vánočního piva, které nebudeme schopni prodat,“ popsal Palouš.  

Tržby ve stravování letos do srpna klesly meziročně o 40 miliard, tedy zhruba o 36 procent. Asociace rastauratérů a hoteliérů očekává, že do konce roku by mohly podniky přijít o dalších dvacet miliard korun. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Spotřeba uhlí bude letos rekordní, předpovídá agentura IEA

Spotřeba uhlí bude letos opět rekordní, proti loňsku se zvýší o půl procenta a dosáhne 8,85 miliardy tun. Částečně je to způsobeno politikou vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém výhledu o vývoji poptávky po tomto palivu to píše Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spalování uhlí je přitom jedním z největších zdrojů skleníkových plynů, které významně přispívají ke změně klimatu.
17. 12. 2025

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
17. 12. 2025

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
16. 12. 2025
Načítání...