Hygienici uzavřeli dětský tábor v Hnačově na Klatovsku

Plzeňští hygienici minulý týden ve čtvrtek kvůli střevním potížím dětí uzavřeli letní dětský tábor v Hnačově na Klatovsku. Přesnou příčinu onemocnění zatím zjišťují. Celkem od začátku léta hygienici zkontrolovali přes devět set táborů – padesáti z nich udělili pokuty v celkové výši téměř sto tisíc korun.

Letní dětský tábor Mexiko v Hnačově v Plzeňském kraji je od čtvrtka uzavřený. Provozovatel ho musel uzavřít kvůli epidemii střevního onemocnění. Přesnou příčinu ale hygienici zatím neznají. První problémy začali táborníci hlásit 30. července.

„Odpoledne mi hlásili, že čtyři děti zvrací a bolí je břicho. Druhý den ráno jsme tam jeli, v průběhu večera a v noci dětí s problémy přibylo. Hned jsme odebrali vodu a dělali jsme vyšetření. Čekali jsme, že to bude v pořádku, ale situace se zhoršovala a dětí přibývalo,“ uvedla Eva Nová z KHS Plzeňského kraje.

Na táboře bylo celkem přes dvě stě lidí. Hygienici proto rozhodli až do 10. srpna celý tábor uzavřít, aby se onemocnění dál nešířilo. Nařídili taky sanaci všech prostor. „Zatím nemáme relevantní výsledky, nevíme příčinu. Nevíme, jestli je to virová nebo bakteriální infekce. Pokud vše bude v pořádku, tak by 11. srpna mohl začít další turnus,“ řekla Eva Nová z KHS Plzeňského kraje.

Bezmála tisícovka kontrol

Hygienici od začátku prázdnin provedli celkem 948 kontrol a rozdali při nich 54 pokut v celkové výši 98 600 korun. Vyplývá to z informací, které ČT poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Nedostatky zjistili hygienici hlavně ve stravování dětí, dále například ve zdravotnické dokumentaci nebo v ubytování. Někde dokonce nebyly vhodné podmínky pro osobní hygienu a nedostatek byl i v zásobování pitnou vodou.

„Nebylo správně zajištěno oddělené skladování desek na syrové maso od desek na zeleninu. Pochybení bylo také ve zdravotnické dokumentaci. Zdravotníci jsou totiž povinni vést zdravotnický deník. Měli v něm ale pozdě zaznamenané informace. Lékárnička navíc neměla odpovídající vybavení. Co má lékárnička obsahovat, je uvedeno ve vyhlášce,“ říká ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHS JMK Hana Pokorná a dodává, že na jednom z táborů nebyla také dokonce oddělená ošetřovna od izolace.

Přímo malí táborníci se pak podle hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldové letos zatím nějčastěji potýkají s bolestmi hlavy nebo třeba s přisátými klíšťaty. „Prozatím byly hlášeny především lehké katary horních cest dýchacích, bolesti hlavy, zažívací obtíže, drobné úrazy a odstraňování přisátých klíšťat,“ říká a dodává, že v porovnání s loňským rokem je většinou hlášen nižší výskyt klíšťat i bodavého hmyzu.

Dosud se evakuovalo jen kvůli dešti

Podle ministerstva zdravotnictví byla evakuace tábora letos zatím jen jedna, a to kvůli přívalovým dešťům. „Po obnově základny akce dále pokračovala,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. „V jednom případě byla ještě před zahájením akce kvůli podmáčenému podloží základna tábora přesunuta na jiné místo,“ dodal.

Vedle mimořádných situací se na táborech letos objevilo infekční onemocnění. To zasáhlo letos od začátku letních prázdnin hned deset míst. Podle ministerstva zdravotnictví šlo převážně o zažívací potíže.