Hradecká pekárna nečekaně omezuje dodávky. Zdůvodňuje to růstem nákladů

Události: Hradecká pekárna omezuje dodávky (zdroj: ČT24)

Asi stovce drobných odběratelů přestane Hradecká pekárna od začátku listopadu rozvážet pečivo. Dodavatel jim to nečekaně oznámil s odkazem na růst nákladů. Prodejny musí narychlo shánět náhradu.

Hradecká pekárna zrušila rozvoz pečiva asi stovce drobných odběratelů na Hradecku a Pardubicku. „Jsou to vysoké náklady na logistiku, dopravu a nízké objednávky ze strany těchto zákazníků. Marže, kterou tam máme, nám nepokrývá přepravní náklady. Museli bychom těm zákazníkům zvednout ceny prakticky dvojnásobně – a to nikdy nebudou akceptovat,“ zdůvodnil generální ředitel Hradecké pekárny Ivan Hlinecký.

Prodejna v Kuněticích na Pardubicku ještě nyní pečivo z Hradecké pekárny má. Od prvního listopadu ale dodávky skončí. „V této nelehké době, z důvodu nárůstu nákladů na dopravu a expedici, jsme nuceni ukončit dodávky na vaši provozovnu kvůli nízkým odběrům. A to od 1. listopadu 2022. Je nám to líto a děkujeme za dosavadní spolupráci,“ sdělila odběrateli v e-mailu za Hradeckou pekárnu Andrea Vášová.

„Obchod bez pečiva, základní potraviny, nedovedu si to představit. Starší lidé nemají možnost si dojet, nemají auta,“ řekl majitel prodejny Kunětice na Pardubicku Zdeněk Pavlis. Lidé z obce s 350 obyvateli koupí denně asi 150 rohlíků a housek. V prodejně je pro ně předem balí do sáčku na jméno.

Obchod tak musí na poslední chvíli hledat náhradního dodavatele. „Spadl mi kámen ze srdce, teď mi přišel mail z Pardubické pekárny, že nás budou od prvního zavážet,“ řekl Pavlis. Jak dlouho ale náhradní rozvoz pečiva vydrží, si netroufá odhadnout.