Havířov zakázal vyhláškou výherní automaty. Minimálně dvě herny na ně ale stále mají licenci

Od začátku roku už neměl v Havířově fungovat jediný hrací automat, poslednímu totiž měla platná licence vypršet nejpozději na konci roku 2019. Hazard ve městě totiž omezuje vyhláška, kterou místní politici schválili téměř před třemi lety. Minimálně dvě herny mají ale stále platné povolení od ministerstva financí. To přiznává, že v tomto případě zřejmě udělalo chybu.

Havířov chtěl být město bez výherních automatů, vydalo proto příslušnou vyhlášku. Nejméně dvě herny ale stále automaty provozují. Až do roku 2023 totiž mají licenci, kterou jim vydalo ministerstvo financí.

„Byl jsem o tom informován formou anonymního podání. Na základě tohoto jsem podal trestní oznámení. Předpokládám, že tuto konkrétní situaci policie řeší,“ řekl primátor Havířova Josef Bělica (ANO).

Ministerstvo vydání licencí prošetřuje

Resort připouští, že chyboval. „Ministerstvo financí už zahájilo správní řízení o zrušení těchto povolení. V současné době analyzuje okolnosti, za jakých došlo k jejich vydání,“ řekl mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Nevylučuje ani to, že licenci mohl někdo vydat nezákonně. „Pokud by se prokázalo, že došlo k nějakému pochybení nebo k účelovému jednání, tak by ministerstvo samozřejmě přijalo odpovídající opatření a postupovalo by v souladu s platnými předpisy,“ ujistil mluvčí ministerstva.

Magistrát nemůže nechat herny uzavřít

Magistrát nemá pravomoc herny uzavřít, anebo omezit jejich provoz. To může například celní správa. „Rozhodnutí nelze vzít zpátky. Ta povolení nelze v tuto chvíli považovat za nezákonná. Protože jsou platná a jejich držiteli náleží právo legitimního očekávání z vydaných povolení,“ vysvětlil Jakub Vintrlík.

Fungující herny ve městě v tuto chvíli zákon podle ministerstva financí neporušují. Provozovatelé heren se k tomu vyjadřovat nechtějí. „My jsme udělali to, co jsme mohli, a teď se s tím budou muset poprat orgány činné v trestním řízení,“ řekl primátor Havířova. Zahájené správní řízení může trvat několik týdnů i měsíců. Kdy tedy definitivně hazard z Havířova zmizí, není jasné.

Loni na severu Moravy a ve Slezsku Celní správa udělala jedenapadesát kontrol v hernách s platným povolením, téměř u poloviny zjistila porušení zákona. Majitelům heren hrozí až padesátimilionová pokuta. Zároveň odhalila dvaašedesát nelegálních heren, ve kterých pak zabavila dvě stě třicet osm přístrojů, takzvaných kvízomatů.