Grolich: Peníze pro obce zasažené tornádem jsou potřeba rychle, kvůli dešti je nutná oprava střech

Grolich: Peníze pro obce zasažené tornádem jsou potřeba co nejdříve, kvůli dešti je nutná hlavně oprava střech (zdroj: ČT24)

Měsíc od tornáda, které se prohnalo jižní Moravou, je podle hejtmana kraje Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) nejdůležitější, aby vláda co nejdříve vyhlásila dotační titul pro zasažené obce. Prioritou je podle něj v tuto chvíli oprava střech zasažených budov, aby nedošlo k ještě většímu poničení deštěm.

Na Jana Grolicha prý nejvíce zapůsobila obrovská vlna solidarity, která se v souvislosti s tornádem na Moravě zvedla, a to ať už jde o práci dobrovolníků či peníze vybrané ve veřejných sbírkách.

„Cítil jsem touhu co nejdříve pomoct,“ hodnotí Grolich také činnost vlády. „Což s sebou zároveň přineslo to, že ještě nebyly dokonale zmapovány ty potřeby a ty jednotlivé případy, a potom se ty podmínky musely měnit,“ říká. Rozumí tak prý tomu, že nastalá situace tak byla chaotická.

V tuto chvíli je pro něj zásadní, aby byl pro obce co nejdříve vyhlášen dotační titul. „Doufám, že se vláda podobně postaví i k potřebám obcí a kraje, protože dotační titul pro nás ještě vyhlášen není,“ komentuje situaci. Komunikace ale podle něj až doposud probíhá bez problému.

Hlavně střechu

Nejdůležitější je podle něj v tuto chvíli opravit střechy poničených nemovitostí, neboť provizorní plachty kvůli bouřkám nepředstavují dostatečnou ochranu před deštěm, který může způsobit další problémy. „Čím dříve budou ty střechy pod normální krytinou, tím lépe,“ říká k tomu Grolich.

Armáda podle něj zůstane na místě, dokud pro ni budou mít starostové úkoly, se kterými mohou vojáci pomoci. I navzdory tomu, že už nefungují klasické krizové štáby, se chce Grolich pravidelně potkávat se starosty zasažených obcí a humanitárními organizacemi, aby s nimi řešil všechny nastalé problémy.