Festival Krumlov zahájí Smetanova Má vlast. Na jih Čech míří i Plácido Domingo

Začíná Festival Krumlov 2024 (zdroj: ČT24)

Přes čtyřicet koncertů nejen klasické hudby nabídne od pátku do 3. srpna po celém Českém Krumlově i mimo něj letošní 33. ročník hudebního Festivalu Krumlov. Připojuje se k Roku české hudby, a tak organizátoři vybrali pro zahajovací koncert cyklus Má vlast od Bedřicha Smetany. Zahajovací a závěrečný koncert doprovodí baletní choreografie Jiřího Bubeníčka. Po třech letech se na festival vrací barytonista Plácido Domingo.

Festival připomene 200 let od narození Smetany i rakouského skladatele Antona Brucknera a 460 let od narození anglického dramatika Williama Shakespeara. Cyklus symfonických básní Má vlast pod taktovkou Aleny Hron v pátek představí v městském parku Janáčkova filharmonie Ostrava a hudbu doplní tanečníci Les Ballets Bubeníček. „Pro Smetanu byly jižní Čechy krajem jeho srdce a inspirace. Zde započal svoji hudební tvorbu a jako múza ho doprovázel celým hudebním životem,“ uvedla ředitelka Festivalu Krumlov Gabriela Rachidi.

„Bude se tančit na Smetanovu Mou vlast, a protože to je koncert, nejen taneční představení, tak se bude střídat orchestr s tancem. Například úvodní skladbu Vyšehrad zahraje orchestr, potom se bude tančit na Vltavu, na Blaník a Tábor,“ vysvětlil účinkující a choreograf Jiří Bubeníček.

V sobotu v městském parku vystoupí Plácido Domingo v programu Operní gala, ve kterém zazní oblíbené operní melodie světoznámého pěvce. Na krumlovském festivalu se Domingo objeví už potřetí. „Patří bezpochyby k těm nejvýznamnějším operním pěvcům světa. Byl součástí známé tenorové skupiny Tři tenoři s Pavarottim a Carrerasem. On je opravdu renesanční člověk, kromě toho, že je zpěvák, je to také dirigent,“ uvedla ředitelka festivalu.

Múzy inspirující a tvořící

Jeden z koncertů festivalu v podání houslistky Elizabeth Jiřičkové a klavíristky Barbory Brabcové je věnován českým skladatelkám a další v podání violoncellisty Jiřího Bárty a klavíristky Terezie Fialové zase vzdá hold českým skladatelům. „Téma letošního ročníku ‚Múzy inspirující a tvořící‘ charakterizuje kreativitu, díky které vznikla neobyčejná hudební díla. Dramaturgie splétá příběhy žen, které ovlivnily životy skladatelů, i těch, které samy tvoří a na festivalu vystoupí,“ doplnila Rachidi.

„Také uvedeme noc v Hollywoodu, noc filmových melodií, hravou operetu, muzikály, letos se také návštěvníci podívají do barokního divadla, což je absolutní skvost. Nenajdete jinde na světě dochovanější divadlo z období baroka,“ popsala ředitelka.

Dva koncerty se odehrají zcela mimo město – v kostele Svatý Kámen a v Lipně nad Vltavou. Závěr festivalu bude 3. srpna patřit Shakespearovi, jehož dílo inspirovalo mnoho skladatelů. Jeho divadelní hru Romeo a Julie uvede festival v hudebním pojetí čtyř skladatelů doplněném baletní choreografií. Festivalová zóna pro veřejnost bude po celou dobu festivalu plná workshopů, divadelních představení nebo besed s vystupujícími hudebníky, představila program Rachidi.