Dolní Vítkovice spojí s Ostravou lávka. Navrhl ji architekt Pleskot

Dolní Vítkovice s centrem Ostravy propojí už příští rok nová cyklostezka s lávkou navrženou architektem Josefem Pleskotem. Bude navazovat na stávající stezku pro cyklisty na pravém břehu řeky Ostravice, která směřuje k hradu. Projekt má už i kladné stanovisko ochránců přírody. Zbývá vyřídit stavební povolení.

Lávka bude dlouhá 550 metrů a široká čtyři metry. Bude mít asfaltový povrch vhodný i pro in-line bruslení. Povede od řeky Ostravice přes železniční vlečku kolem čistírny odpadních vod a ústit bude vedle vchodu do Velkého světa techniky ve Vítkovické ulici.

„Předpokládané náklady na stavbu celé trasy, která má více než půl kilometru včetně ocelové mostní lávky, se pohybují okolo 60 milionů korun. Aktuálně jsme ve fázi zpracovávání dokumentace pro stavební povolení. To bychom měli získat do konce tohoto roku. Realizace by měla začít na začátku příštího roku,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Kateřina Šebestová (ANO).

Nové napojení centra města s Dolními Vítkovicemi považuje vedení města za velmi zásadní pro rozvoj Ostravy jako celku. „Díky novému propojení odstraníme jednu z bariér území a cyklisté mířící z nebo do Dolních Vítkovic se vyhnou problematické jízdě například po Českobratrské ulici nebo po ulici 28. října. K překonání řeky jim bude nově sloužit jednoduchý, a přitom působivý most,“ vysvětlila Šebestová. Připomněla, že první myšlenka na přemostění vznikla už v roce 2016.

Pleskotovo životní téma

„Spojování architekturou je moje životní téma. Prospěšné propojování odlehlých míst pomocí lávek a mostů pokládám za vrchol prozřetelného urbanistického myšlení. Když se spojení opravdu povede a je silné, těží z něho obě místa. Jsem přesvědčený, že spojení Ostravy a Vítkovic právě v tomto místě přinese Ostravě jako celku hodně užitku a přidané hodnoty a vnímavým uživatelům navíc radost z netradičních výhledů,“ uvedl architekt Josef Pleskot.

Sofistikovaná, lehká, zavěšená ocelová konstrukce dá podle něj pocit vzdušnosti a rozhodně souzní s ostravským duchem.

Josef Pleskot se podílí na proměně Dolních Vítkovic už od roku 2009. Navrhoval nejen hlavní stavby, jako multifunkční halu Gong, nový Svět techniky nebo interaktivní technické muzeum z bývalé energocentrály známé jako U6, ale také například současnou podobu památkově chráněného objektu Heligonka. Je též autorem návrhu muzea ministerstva zemědělství umístěného v areálu.