Dolní Řasnice chce za peníze z větrných elektráren postavit hřiště nebo koupit zámeček

Události v regionech: Nové větrné elektrárny na Frýdlantsku (zdroj: ČT24)

Na Frýdlantsku vznikne nový větrný park. Pro pokračování příprav se ve víkendovém referendu vyslovili obyvatelé Dolní Řasnice a Krásného Lesa. Celkem má na katastru těchto obcí vzniknout sedm nových větrných elektráren a místní už zvažují, k čemu využijí zisky.

Jedna větrná elektrárna má vzniknout v Krásném Lese, dalších šest v Dolní Řasnici. V půlkilometrovém rozestupu stožáry pokryjí celý horizont nad vesnicí. Za každou z nich obec do rozpočtu dostane minimálně čtyři sta tisíc korun. V Dolní Řasnici tedy skoro dva a půl milionu ročně.

Plánů, kde by peníze z větrného parku pomohly, je v Dolní Řasnici hned několik – dokončení obecního vodovodu, nákup a rekonstrukce zchátralého zámečku, úleva od poplatků na likvidaci odpadu. „Část těch peněz bychom mohli využít na to, abychom tady postavili třeba multifunční hřiště,“ nastínil starosta Dolní Řasnice Marek Kratochvíl (Sportovci). Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé. Ročně na každý elektroměr dostanou zhruba deset tisíc.

Podle jednatelky společnosti W.E.B. Větrná Energie s.r.o. Michaely Lužové by větrný park mohl být dokončen v roce 2026.

V Horní Řasnici projekt zamítli

Původně mělo být elektráren devět. V Horní Řasnici ale dva stožáry v lednovém referendu zamítli. K aktuální situaci v obci se v pondělí starosta vyjádřit nechtěl. Stejně tak ani zástupce společnosti W.E.B. Větrná Energie s.r.o. „Nám nejvíc vadí destruktivní dopad do krajinného rázu, včetně samozřejmě hluku,“ uvedl už v lednu člen občanské iniciativy Zdravá Řasnice René Bláha.

Nakonec lidé z Horní Řasnice větrné elektrárny svých sousedů uvidí, žádné benefity z nich ale mít nebudou. Obec navíc musí firmě W.E.B. Větrná energie s.r.o. zaplatit dva miliony korun za zmařené investice.