TÉMA

Horní Řasnice

Dolní Řasnice chce za peníze z větrných elektráren postavit hřiště nebo koupit zámeček

Na Frýdlantsku vznikne nový větrný park. Pro pokračování příprav se ve víkendovém referendu vyslovili obyvatelé Dolní Řasnice a Krásného Lesa. Celkem má na katastru těchto obcí vzniknout sedm nových větrných elektráren a místní už zvažují, k čemu využijí zisky.
4. 4. 2023|

Lidé ze dvou obcí hlasovali pro stavbu větrných elektráren. V opačném případě hrozila pokuta

Obyvatelé Dolní Řasnice i Krásného Lesa na Liberecku v sobotu v referendech hlasovali pro výstavbu větrných elektráren. Potvrdili tak dřívější anketu. Pokud by referendum dopadlo opačně, musely by obce firmě W.E.B. Větrná energie, která stavbu plánuje, platit za zmařenou investici a porušení smlouvy. Obě referenda jsou platná a závazná pro zastupitele.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 22:08|

Stát hledá lokality, kde by mohly rychleji vznikat obnovitelné zdroje

Ministerstvo životního prostředí hledá místa, kde půjde rychle a bez překážek budovat elektrárny z obnovitelných zdrojů. Například větších solárních elektráren vzniká ve srovnání s těmi na střechách domů pořád minimum. Větrné elektrárny pak nepřibývají vůbec. Místní se jim často brání, což dokazují i referenda v obcích, která proběhla s prvním kolem prezidentských voleb.
18. 1. 2023|

Replika kolonády nebo stopka větrníkům. Souběžně s prezidentskými volbami proběhnou i místní referenda

Obnova kolonády, zastavení výstavby větrných elektráren nebo zabránění provozu hazardních her – o tom budou lidé rozhodovat v době prvního kola prezidentských voleb ve vybraných obcích. Hlasování je naplánované na 13. a 14. ledna, místních referend zatím ministerstvo vnitra eviduje osm. Proběhnou mimo jiné v Kladně nebo Karlových Varech.
9. 1. 2023|