Dobrovolníci přesunuli viklan v Kadově na původní místo. Pomáhal jim slavný archeolog Pavel

Události: Viklan v Kadově se podařilo dostat na původní místo (zdroj: ČT24)

Téměř třicetitunový viklan v Kadově na Strakonicku, který se nedávno po rozkývání sesunul, je opět na svém místě. Zpátky ho v sobotu vrátili dobrovolníci v čele s experimentálním archeologem Pavlem Pavlem. Ten v roce 1986 rozpohyboval slavné sochy na Velikonočním ostrově.

Při manipulaci s viklanem je nejdůležitější dodržet všechny pokyny a spolupracovat. Skupině téměř padesáti lidí jde o každý milimetr.

„Vždycky buď zvedáme kládu, nebo ji tlačíme dolů,“ říká jedna z dobrovolnic Anna Mikeštíková. „Pro mě je to úžasná věc, inženýr Pavel Pavel je hrdina mého dětství, takže jsem se chtěl spolupodílet na ukládání viklanu,“ uvedl další dobrovolník Tomáš Tureček.

Pavel na usazení kamene dohlíží počtvrté. Poprvé ho na původní místo vracel už v osmdesátých letech. „Když to umíte, tak to shodí dva lidi,“ upozorňuje experimentální archeolog.

Práce s viklanem
Zdroj: ČT24

Akci letos přihlížely desítky diváků. „Člověk vidí, jak to přímo probíhá, co všechno to obnáší, aby se s tím kamenem vůbec mohlo hnout,“ říká Edita Novotná, která přijela z Karlových Varů.

Dobrovolníci ještě musejí vrátit kámen zpět na železný podstavec. Práce jim tak potrvají dalších několik dní. Rozhýbat viklan by turisté mohli opět nejpozději v prosinci.