Děčínský soud rozhodl o podmínkách pro mladistvé za útok na spolužáka

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně napadli svého nezletilého spolužáka. Zároveň musí poškozenému zaplatit škodu ve výši šedesát tisíc korun a poškozené pojišťovně přes osmnáct tisíc korun. Obžalovaní i zmocněnkyně poškozeného chlapce si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu kvůli náhradě škody.

Obžalovaní ve věku patnáct a šestnáct let prohlásili vinu. Podle soudkyně svého činu litovali. Jednomu z mladistvých soud vyměřil trest odnětí svobody ve výši čtrnáct měsíců s podmíněným odkladem na dvacet měsíců, druhému trest odnětí svobody ve výši osmnáct měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Na prvního bude dohlížet probační úředník, druhému soudkyně uložila absolvování výchovného programu ve středisku výchovné péče. Mladiství se podle soudu dopustili výtržnictví a vydírání. Jeden z nich pak také krádeže a druhý pokusu o ublížení na zdraví.

Incident mezi spolužáky se stal loni v září. Televize CNN Prima News tehdy zveřejnila z útoku video. Ze snímku bylo patrné, že na místě bylo několik dětí a mladistvých. Napadený chlapec si klekl, další ho udeřil opakovaně pěstí do hlavy a poté ho začal ještě s jiným aktérem kopat. Ostatní incidentu nečinně přihlíželi. Obžalovaní navíc požadovali po poškozeném, aby se omluvil. Přestože tak učinil, tloukli ho dál. Kriminalisté později všechny aktéry ztotožnili, dva z nich obvinili a následně poslali koncem ledna návrh na podání obžaloby státnímu zastupitelství.

Zmlácený chlapec skončil s lehkým otřesem mozku v nemocnici. Soudkyně řekla, že se jeho chování po útoku změnilo. „Cítil se velice ponížený. To, že to proběhlo před tolika dětmi. S těmi dětmi se nadále setkával ve škole s tím, že tam byly osoby, od kterých čekal, že mu asi pomůžou,“ popsala soudkyně, podle které začal nezletilý po útoku revoltovat.

Mladistvý je osoba, která již dovršila věku patnáct let, ale ještě jí nebylo osmnáct. Mladiství mohou být trestně stíháni, oproti dospělým jim hrozí poloviční trest. Útočníkům hrozily až čtyři roky vězení.