Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Události: Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá (zdroj: ČT24)

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.

Brutálním napadením chlapce v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku jeho vrstevníky se zabývá policie, případ je podle policejní mluvčí Elišky Kubíčkové stále ve fázi prověřování. „Kriminalisté už vyslechli všechny zúčastněné osoby,“ doplnila.

Ve městě založili preventivní skupinu, chtějí také posílit kamerový systém. „Naší městské policii výrazně pomáhá. Jinak těch možností tolik nemáme,“ okomentoval starosta Benešova nad Ploučnicí Petr Jansa (nestr. za SNK ED).

V Děčíně zase dva mladiství napadli dospělého. Počet případů, kde je útočníkem dítě nebo mladistvý, v Ústeckém kraji roste. Na násilí se často přijde až na základě videí zveřejněných na sociálních sítích.

Násilné trestné činy dětí a mládeže v Ústeckém kraji
Zdroj: Policie ČR - KŘP Ústeckého kraje / ČT24

Děti mají podle pedagogů tendence opakovat to, co vidí na internetu

Strážníci v Děčíně nabádají děti, aby když násilí vidí, nemlčely. „Jenom to chce takovou tu odvahu, odvahu jít a někomu to říct. Šikanovaný si s tím neumí poradit sám,“ říká děčínský strážník a náměstek primátora pro prevenci kriminality Václav Němeček (nestr. za ANO).

Děti podle pedagogů mají tendence opakovat to, co vidí na internetu. „Tohle bylo, je a bude všude. Vždy se snažily kopírovat něco, co je zakázané. Děti k tomu přijdou mnohem rychleji a mnohem lépe, než děti před deseti, dvaceti lety – bohužel, děje se to,“ sdělila speciální pedagožka ze Základní školy Vojanova v Děčíně Monika Dvořáková.

O přestávce chodbami základní školy prochází také bývalý policista Jan Havlík. Mluví s dětmi a dává jim možnost se svěřit.