Dálnice D46 bude po modernizaci křížení u Drysic od neděle plně průjezdná

Dálnice D46 bude u sjezdu na Drysice na Vyškovsku od neděle po půlroce zcela průjezdná. Stavbaři dokončili modernizaci mimoúrovňového křížení. Parametry křižovatky už neodpovídaly současným nárokům na bezpečnost dopravy.

Dálnice D46, která spojuje Vyškov a Olomouc, je jednou z dřívějších rychlostních silnic. Nemá odstavné pruhy, rychlost je tam omezena na 110 kilometrů za hodinu, má ostřejší oblouky a připojovací pruhy byly kratší, než má dálnice mít, případně chyběly zcela.

„Při stavbě byl zdemolován starý most a místo něj postaven nový širší most. Zásadní bylo také doplnění odbočovacích a připojovacích pruhů, aby se do budoucna zabránilo konfliktním situacím, ke kterým docházelo při najíždění vozidel na dálnici,“ popsal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

D46 u Drysic
Zdroj: ŘSD

Provoz na dálnici je velmi hustý kvůli tomu, že ještě není dokončená dálnice D1 a jezdí po ní auta mířící od Brna na Ostravu.

Silničáři postavili také dvě protihlukové stěny, které budou chránit před hlukem obyvatele Drysic. „Také jsme upravili kanalizaci, odvodnění, vybudovali opěrné a gabionové zdi a zmodernizovali úsek dálnice v délce jednoho kilometru. Aktuálně už děláme jen drobné dokončovací práce. Přes víkend budeme demontovat přechodné dopravní značení a v neděli odpoledne obnovíme provoz ve směru na Brno,“ uvedl ředitel oblasti Olomouc společnosti Kareta Ladislav Moťka.