Co se starým komínem? V Desné z něj bude rozhledna

Jizerské hory - Radnice v Desné v Jizerských horách chce zrealizovat zajímavý projekt. Již dlouho řešila, co podnikne se starým komínem v centru města. Se svými plány se nakonec město obrátilo na studenty architektury. Místo továrního komína má teď město v plánu rozhlednu.

Typický obrázek konce jednoho z vysloužilých komínů. Továrna už nefunguje - za své proto nakonec bere i její dominanta. To radnice v Desné chce nepoužívaný, 110 metrů vysoký komín v tamních sklárnách zachovat. A když už je tak vysoký, proč z něj neudělat rozhlednu. Oslovila proto studenty architektury a nápady byly na světě.

Turisté by se v budoucnu mohli na komín dostat nejen výtahem nebo po schodech. Vítězný návrh Anety Koucké myslí i na fyzicky zdatné sportovce: „Ti si to mhou vylézt celé po horolezecké stěně, která se vlastně po komíně plazí jako popínavá rostlina,” popisuje svůj projekt Koucká. Tato varianta doslova nadchla starostu obce Desná Marka Pietera: „Spoustu skalních útvarů je už dnes zakázáno využívat. Využívají se umělé horolezecké stěny a zde by se naskytla ta možnost, že by vznikla jedna z největších v Evropě.”

Na vršku komína by měl být prosklený ochoz, ze kterého by se daly pozorovat okolní Jizerské hory. Rozhledna by pak měla být přístupná i invalidům. „Z toho pohledu je řešeno to, aby tam byl výtah až do toho vrchního prstence a samozřejmě i stran bezpečnosti aby tam bylo zajištěno nějaké další požární únikové schodiště,” dodává Pieter.

Obyvatelé Desné iniciativu zastupitelů vítají. Rádi by zachovali dominantu obce, shodují se ale na tom, že v obci chybí mnohem důležitější věci.

Přestavbu komína na rozhlednu odhaduje starosta na 10 milionů korun. Město je chce získat z fondů Evropské unie, samo se do projektu pouštět nebude. Záměr musí ještě v dubnu schválit zastupitelé.

Podle krajského úřadu jsou v regionu desítky starých továrních komínů. Většinou se odstřelují. Plány na jejich využití prakticky neexistují. Případ komína z Desné je výjimkou.