Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Události v regionech: Vzácný mobiliář zůstane na zámku Opočno (zdroj: ČT24)

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.

Klanění pastýřů, barokní obraz Antona Mengse, a dalších 250 kusů mobiliáře, které soudy vydaly Colloredo-Mansfeldům, se z Opočna stěhovat nebudou. Před podpisem je smlouva, podle které si stát část sbírek vypůjčí.

„Pro nás je určitě nejdůležitější zachování obrazárny, protože tam by se nám to nahrazovalo velmi těžce,“ řekl kastelán zámku Tomáš Kořínek.

Smlouva řeší letošní sezonu. Stát nabídl, že za nájem zaplatí 200 tisíc korun. „My jsme právě žádali, aby byla prodloužena až do konce příští sezony,“ dodal ředitel NPÚ Sychrov Miloš Kadlec. „Zatím jsme se dohodli na těch podstatných náležitostech. Ladíme v podstatě období od kdy do kdy. K podpisu smlouvy dojde v nejbližších dnech nebo týdnech,“ upřesnil advokát Colloredo-Mansfeldové Jakub Fröhlich.

Součástí pronájmu bude taky rodový kočár Colloredo-Mansfeldů, který stojí u vchodu na nádvoří zámku. A taky zbraně a čtyři děla. Restituenti dřív ze zámku odvezli 68 obrazů. Ze sbírek vydaných letos nic.

„Mezi předměty jsou položky, které mají úzkou vazbu k naší rodině, ale zatím jsem ještě nad ničím konkrétním neuvažovala. Pro nás je důležitější, že tato soukromá sbírka bude vystavována a bude spravována v rámci spolupráce s naší rodinou,“ uvedla Kristina Colloredo-Mansfeldová.  

Správci zámku, který patří k nejnavštěvovanějším, teď mají o starost navíc. „Když mi zaplatíme nájem mobiliáře, tak nemůžeme opravovat něco jiného, na co jsme měli peníze určené,“ sdělil Kořínek.

Případ Opočno je u soudů přes třicet let. Kristina a její bratranec Jeroným žádají o vydání dalších dvanácti tisíc předmětů. Na zámku jich evidují šestnáct a půl tisíce. Budova definitivně patří státu.