TÉMA

Sychrov

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku a Panského domu v Litomyšli

Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace od Evropské unie. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, informovala mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.
2. 1. 2023|

Nacisty uloupené cennosti se po osmi dekádách vrátily rodině. Díky ohromné náhodě

Neuvěřitelná shoda okolností vrátila po osmdesáti letech část rodinných cenností rodačce z Brna, která teď žije v Izraeli. Kolekci předmětů za války ukradli nacisté, pak skončily v depozitáři na zámku Sychrov. Odtamtud se dostaly na výstavu umění, díky které se podařilo majitele ztotožnit.
19. 11. 2021|

Schillerová odmítá požadavek měst a obcí. Chtějí dalších 13 miliard kvůli propadu příjmů

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá požadavek Svazu měst a obcí ČR na dalších třináct miliard korun. Radnice chtějí pokrýt propad příjmů a zhruba třináct a půl miliardy korun, které dosud od státu dostaly, podle nich nestačí. Ministryně nyní ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá.
22. 8. 2020|

Poslechněte si: Díky a na shledanou. Česká filharmonie dohrála nejistou sezonu

Česká filharmonie se rozloučila se 124. sezonou open air koncertem na zámku Sychrov. Koncert byl věnován zdravotníkům z nemocnic, kteří se podíleli na zvládnutí první fáze koronavirové krize. Ti také převážně zasedli v publiku. Koncertu ale mohli být na dálku přítomni i diváci České televize, program totiž přenášela v přímém přenosu. Záznam večera lze přehrát do 24. července.
26. 6. 2020|

Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:30|

Kauza Walderode míří k Nejvyššímu soudu. Památkáři i Turnov připravují dovolání

Památkáři i turnovská radnice podají dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. Upozornila na to Česká televize. Lesy ČR pak podobný postup zvažují. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v červnu potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se majetku domáhá od roku 1992. Ve sporu jde i o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky.
25. 7. 2019|