Když je venku sychrov a lednice. Hrady a zámky zvou i na (pod)zimní prohlídky

Památky ve správě Národního památkového ústavu přilákaly do konce září více než 4,6 milionu návštěvníků. A pár jich ještě přibude. Hlavní návštěvní sezona se sice už pomalu chýlí ke konci, mnohé památky ale připravily ještě jednorázové akce pro adventní čas a dost je také objektů, které zůstávají otevřeny i v listopadu a zimních měsících.

Celoročně je přístupný například hrad Loket v Karlovarském kraji. Středověké sídlo nabízí mimo jiné ve sklepeních stálou expozici útrpného práva, statečnost prověří 2. listopadu i karnevalový rej strašidel pro děti. Na Loktu se ale pořádají i mírnější akce. V listopadu zájemci stihnou ještě třeba koncert Pearl Jam Tritube Bandu. 

Celý rok vítá návštěvníky i zámek Sychrov. I v prosinci nebo v lednu tak mohou nahlédnout třeba do honosného apartmá, v němž přespával král Karel X. nebo císař František Josef I. S princeznou jako průvodkyní se mohou setkat děti na pohádkové trase, která malým zájemcům přiblíží, jak se dříve na zámku žilo. O víkendu 23. a 24. listopadu pohádkovou prohlídku ozvláštní uvedení autorské pohádky Jak (ne)provdat princeznu.

Otevřena je, i když s omezenou otvírací dobou, do konce roku také jedna z nejvyhledávanějších českých památek – Karlštejn. Přístupný je základní okruh, který vede přes soukromé a reprezentační prostory hradního zakladatele, císaře Karla IV.

Události: Památky loni navštívilo více než 4,6 milionu lidí (zdroj: ČT24)

Desetitisíce lidí každý rok míří také na zámek Lednice. Vynechat nemusí ani o zimních víkendech, kdy si lze projít zámecké sály, které sloužily k plesům a dalším společenským akcím, nebo téměř sto metrů dlouhý skleník. Na sesterském barokním zámku Valtice se návštěvníci mohou v listopadu stavit na svatomartinském koštu spojeném se svěcením vína. V zimě si je možné si v UNESCO zapsaném Lednicko-valtickém areálu zabruslit, pokud zdejší rybníky a slepá ramena řeky Dyje zamrznou. 

Neméně atraktivní jihočeská Hluboká připravila zimní prohlídkový okruh. Od poloviny listopadu do konce března, každý den kromě pondělí, návštěvníky zavede do někdejších soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. 

Po sezoně se lze podívat i do brněnského hradu Špilberk. Třeba na některou z aktuálních výstav. Do konce prosince tu Muzeum města Brna na rekonstruovaném modelu přibližuje šlechtice a dobrodruha Františka Trencka, který si měl na Špilberku odsedět doživotní žalář. Historii a slávu brněnského sportu zas přibližuje do konce roku výstava Branky Body Brno.

Zpříjemnit sychravé podzimní období se svým programem snaží i památky, které nejsou ve správě Národního památkového ústavu. Například Slezkoostravský hrad zve 17. listopadu na ohňostroj k výročí sametové revoluce a v prosinci pak na výstavu betlémů či vánoční jarmark. Zámek Radim pro změnu pořádá vánoční hudební prohlídky, atmosféru renesančního šlechtického sídla také umocní noční prohlídky při svíčkách.

Hradozámecký advent

I další památky, které už mají po sezoně, se pro návštěvníky ještě otevřou během adventního času. „Návštěva vánočně vyzdobených hradů a zámků je nejen dobrou volbou, jak si odpočinout od předvánočního shonu a nasát vánoční atmosféru, ale i jedinečnou možností poznat památky trochu jinak. Připraveny jsou speciální prohlídkové okruhy, které návštěvníky nechají nahlédnout do jindy nepřístupných míst, adventní koncerty i dobové jarmarky,“ zve na hradozámecký advent generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Na vánoční atmosféru se například prosincovými koncerty naladí klášter v Kladrubech nebo hrad Lipnice nad Sázavou. Přímo na Štědrý den zůstane zpřístupněn hrad Bouzov či kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. V zámecké kapli na Bečově budou sloužit půlnoční mši. Na Silvestra se se starým rokem rozloučí vila Stiassni v Brně nebo zámky Velké Losiny a Kynžvart.

  • Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo do konce září více než 4,6 milionu lidí. Loni do konce října státní památky vidělo 5,3 milionu lidí a za celý rok je navštívilo 5,5 milionu zájemců. 
  • I přesto, že je letos návštěvnost nižší, rostou NPÚ výnosy. Proti loňsku vzrostly o 7,7 procenta na 543 milionů korun. Peníze se použily na opravy památek, restaurování mobiliáře a odstranění škod v parcích a zahradách, způsobených dlouhodobým suchem a škůdci. Část peněz směřovala na pokrytí nákladů spojených s růstem cen energií a zkvalitňování služeb pro návštěvníky, uvádí NPÚ.
  • Nejnavštěvovanějším objektem letošní hlavní sezony je zámek Lednice, který do konce září navštívilo bezmála 350 tisíc lidí.
  • Druhé místo patří zámku Český Krumlov, na který zavítalo téměř 330 tisíc návštěvníků.
  • Trojici nejnavštěvovanějších památek již tradičně doplňuje zámek Hluboká s návštěvností přesahující 250 tisíc lidí.
  • K hranici 200 tisíc návštěvníků se blíží hrad Karlštejn, hranici 100 tisíc návštěvníků rovněž překonaly zámek a zahrady v Kroměříži, zámky Valtice a Konopiště a hrady Trosky a Bouzov.
  • Pomyslným skokanem roku se stal zámek Švihov, který si oproti loňskému roku polepšil o 11,5 tisíce návštěvníků. Výrazný nárůst zaznamenal také zámek Vranov nad Dyjí, který si přišlo prohlédnout o téměř 9 tisíc lidí více než v roce 2018.