Byznysmena Zátorského navrhla žalobkyně poslat na 10 let do vězení. Kvůli záložně Unibon

Deset let ve vězení se zvýšenou ostrahou navrhla soudu žalobkyně pro jednoho z kdysi nejvlivnějších lidí na Ostravsku – Daneše Zátorského. Podle státní zástupkyně Zátorský a jeho nejbližší spolupracovníci David Rusňák a Radek Hradil připravili spořitelní a úvěrové družstvo Unibon o více než 120 milionů korun.

Pro Davida Rusňáka požaduje žalobkyně 8 let vězení a pro Radka Hradila 7 let. Na rozdíl od státní zástupkyně obžalovaní požadují zprošťující rozsudky. Tvrdí, že jednali v souladu se zákonem.

Daneš Zátorský, bývalý kriminalista, se stal jedním z nejmocnějších byznysmenů na Ostravsku. Působil v čele několika firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic.

Firmy, které mu patřily, nebo v nichž měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily vazby, které mezi sebou měly, a neplánovaly, že by úvěry splatily.

Zátorský měl v Unibonu podíl a působil v úvěrové komisi. „Dá se říci velmi zjednodušeně, že v podstatě Unibon sloužil pro řadu firem spojených s obžalovaným Danešem Zátorským jako taková pokladnička. Když měli potřebu nějakých finančních prostředků, de facto bez jakýchkoli povinností na straně dlužníka, tak byl poskytnut úvěr v Unibonu,“ řekla Bilíková.

„Nemůžu se z toho vzpamatovat. Mně připadalo, že paní státní zástupkyně celou dobu líčení u soudu nebyla přítomna,“ sdělil obžalovaný Daneš Zátorský.

Zdánlivě správně účtované transakce

Podle žalobkyně Brigity Bilíkové se finanční trasakce v souvislosti se záložnou Unibon, v níž měl podíl Zátorský, zdánlivě jevily jako v pořádku, ve skutečnosti však mělo jít o důmyslný tunel.

Firmám, ve kterých měl majetkovou účast, byly poskytnuty úvěry, které nebyly splaceny ve valné míře, ve výši minimálně 130 milionů korun, z nichž nebylo zaplaceno téměř ničeho.
Brigita Bilíková
žalobkyně

Zátorský ale tvrdí, že všechna obvinění byla obhajobou vyvrácena. „Všechny podklady, které o této věci hovořily, byly vyvráceny, divím se,“ uvedl u soudu.

Někdejší ředitel Unibonu David Rusňák, kterému žalobkyně navrhla osm let vězení, k soudu nepřišel. O rok méně požaduje žalobkyně pro dalšího manažera Radka Hradila.

Unibon kritizovala Česká národní banka

Záložna Unibon zkrachovala před šesti lety. Téměř 4500 lidí v ní uložilo přes dvě miliardy korun. „Unibon spořitelní a úvěrní družstvo dlouhodobě porušovalo limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění Českou národní bankou,“ doplnila Markéta Fišerová, mluvčí ČNB.

Trestní oznámení na vedení záložny podala konkurzní správkyně. Vyšetřování pak policistům a státní zástupkyni trvalo pět let.

„Kvůli kauze Unibon je před soudem dalších sedm bývalých spolupracovníků Daneše Zátorkého. Například dva ředitelé zkrachovalé stavební společnosti VOKD. Údajně se podíleli na podvodech v záložně,“ doplnil redaktor České televize Jiří Loučka.

Polsko vydalo Zátorského do ČR