Brnem po letech opět prošel duhový průvod

Brněnskými ulicemi v sobotu odpoledne prošel duhový průvod oslavující queer komunitu, účastnila se jej podle odhadu ČTK i organizátorů asi tisícovka především mladých lidí. Průvod zakončil týdenní festival Brno Pride Week, který nabídl tři desítky kulturních a společenských akcí od přednášek, bohoslužeb a předčítání dětských knížek po společný běh. Festival se konal počtvrté. Novinkou byl právě návrat průvodu, který v minulosti narušili odpůrci.

Začátek průvodu byl na Zelném trhu v 15:00, poté šli účastníci přes Malinovského náměstí a Moravské náměstí přes náměstí Svobody zpět na Zelný trh. Průvod, který trval asi hodinu a půl, šel za zvuku bubnů, zazněl však například i hit od Lucie Bílé Láska je láska. „Záměrem bylo pokojným způsobem ukázat, že jsme tu a vždy jsme tu byli, že queer lidé nepatří na okraj společnosti a mají stejná práva jako všichni ostatní,“ uvedla produkční průvodu Melinda Murárová.

Trasu organizátoři předem nezveřejnili, protože předchozí akce narušili odpůrci. V roce 2008 prošel Brnem první velký průvod sexuálních menšin v Česku. Zúčastnilo se ho asi pět set lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval dvacet minut. Bez incidentů se neobešel ani průvod o dva roky později. I nyní monitorovali organizátoři festivalu na sociálních sítích v souvislosti s průvodem výhrůžky blokádami a násilím.

Sobotní akce se však nakonec podle organizátorů obešla bez incidentů. V ulicích Brna bylo minimum lidí. Jednak kvůli nepřízni počasí, místy pršelo, a také kvůli tomu, že fandové u obrazovek sledovali semifinále hokejového mistrovství. Ti, co v ulicích byli, ale neváhali a průvod si fotili.

Program stavěl na vzdělání a propojování

„Jeden z důvodů, proč jsme průvody nepořádali, byla bezpečnost. Předchozí duhové průvody pod spolkem STUD, konané v letech 2008 a 2010, byly narušeny extremistickými projevy. Tento rok jsme se na průvod cítili být připravení a chtěli jsme ho udělat v souladu s našimi hodnotami – klidný a hlavně bezpečný,“ uvedla ředitelka festivalu Michaela Chylová.

Festival začal 18. května. Cílem bylo vytvořit pro lidi z LGBT+ komunity bezpečný prostor, kde se cítí respektovaní takoví, jací jsou. Letošní program stavěl na třech základních hodnotách, kterými jsou pečovat, vzdělávat a propojovat.