Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu

Události: Bouřky zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.

Kvůli silným bouřkám je zhruba pět tisíc domácností bez dodávek elektrické energie. V drtivé většině případů se jedná o poruchy způsobené pádem stromů a větví do vedení. Nejvíce odběratelů bez dodávek elektrické energie je aktuálně na Hodonínsku. Jedná se zhruba o 4300 domácností.

Na jižní Moravě hasiči mezi 14:00 a 20:00 vyjížděli na pomoc k 220 nahlášeným událostem, číslo ještě poroste. „Bude chvíli trvat, než lidé všechny škody nahlásí. Zároveň přijde postupně řada na méně akutní potíže, pro jejichž řešení zatím nebyly k dispozici volné jednotky,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. 

iReportér: Bouře zasáhla část Brna (zdroj: iReportér Adam Šamša)

Na Znojemsku spadl strom do kolejiště a evakuováno bylo osm lidí z vlaku, nikdo nebyl zraněn. Na Vyškovsku spadl reklamní poutač a lehce zranil jednoho člověka, nepotřeboval ale pomoc záchranářů. V Drnovicích na Vyškovsku zaplavilo sklepy bláto a voda, hodně čerpání vody bylo potřeba také v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde je situace stále špatná a lidé jsou bez proudu.

Během podvečera bylo v jeden moment až sedm tisíc domácností bez dodávek elektrické energie na Vysočině, dodávky se ale již podařilo obnovit.

iReportér: Letní bouře na Vysočině (zdroj: iReportér Ladislav Lhotka)

Na Vysočině měli také hasiči do 20:30 v souvislosti s počasím 54 výjezdů, nejvíc na Jihlavsku. Voda komplikovala dopravu v Pelhřimově, kde uvízla auta pod viaduktem. Ke stromům padlým přes silnice vyjížděli hasiči i do obce Žatec na Jihlavsku nebo do Lesonic na Třebíčsku. Ucpanou kanalizaci pročišťovali i v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku nebo ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku.

Podle informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu byl déšť v pondělí odpoledne nejsilnější v Třešti na Jihlavsku, kde za hodinu napršelo 15,9 litru na metr. Podle místních padaly krátce i kroupy.

Silné bouřky odpoledne v Olomouckém kraji zasáhly nejprve Jesenicko a Šumpersko, poté se přesunuly nad Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko. Bouřky v kraji už ustaly. Nejvíce výjezdů bylo na Zábřežsku a Litovelsku.

Hasiči také odčerpávali vodu ze zatopené garáže v Zábřehu na Šumpersku, kde voda zalila zaparkované auto. V Zábřehu kvůli silnému větru uletěl altánek a zůstal viset ve třetím patře domu, ze kterého ho hasiči sundali.

V Pardubickém kraji hasiči zasahovali na dvou desítkách míst hlavně na Orlickoústecku a Svitavsku. V Žamberku museli v Klostermanově ulici čerpat vodu a odklízet spadlý strom v Zámecké ulici. Další kmeny odstraňovali v Dlouhoňovicích, Orlickém Podhůří, Dolní Dobrouči, Helvíkovicích nebo Jevíčku, v Chornicích uklízeli také bláto na vozovce.