Boj o nalévání alkoholu mladistvým v Českých Budějovicích přitvrzuje

České Budějovice - Jihočeská metropole přitvrzujíev boji s restauratéry, kteří bez problémů nalévají alkohol velmi mladým lidem. Na rozhodnutí teď ale reagoval místní právník David Řezníček. Podle něj je problém v tom, že lidé nemají povinnost, až na několik málo výjimek, dechovou zkoušku na alkohol podstoupit.

Pokud hospodský v Českých Budějovicích opakovaně nalije alkohol dětem přijde o živnostenský list. Tento přístup je podle oslovených právníků sice možný, ale má to jeden háček. Získat případný důkaz může být podle nich hodně složité: „Této zkoušce se každý musí podrobit pouze v případě, že vykonává činnost, kterou může ohrozit sebe, někoho jiného, majetek nebo veřejný zájem. V opačném případě, pokud nedělá zjednodušeně nic, tuto povinnost nemá,” komentoval situaci právník David Řezníček.

Paradoxně, ačkoliv člověk pod osmnáct let podle Řezníčka takzvaně nadýchá, může to být použito jako důkaz jen pokud ho strážník nebo policista předem poučil o tom, že dýchat do přístroje nemusí. „V případě, že by se mu tohoto poučení nedostalo, tak tento důkaz by patrně nebylo možné ve správním, nebo trestním řízení, použít,” dodal ještě Řezníček. „Policie je oprávněná zjišťovat jestli někdo nepožívá alkohol pokud by tím měl způsobovat ohrožení sám sobě, což jednoznačně osoba mladší osmnácti let je,” argumentoval mluvčí policejního prezídia Roman Skřepek.

„V případě, že osoba odmítne orientační dechovou zkoušku na alkohol, má policista možnost i dalšího důkazního řízení, například může vyslechnout další svědky ve věci,” uvedla mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR, Regina Tupá. Do kampaní proti podávání alkoholu mladistvým se chtějí připojit například i některé pivovary. Podle námi oslovených psychologů ale plošné razie nebo zákazy část mladých lidí od pití nemohou odradit.