Autobusů v centru Brna bude víc. Láka je staré nádraží u Grandu

Autobusová doprava na nádraží u brněnského hotelu Grand bude od neděle ještě frekventovanější než dosud. Do prostor v blízkosti centra města se totiž přesune další dopravce, společnost Arriva. Vytíženost nádraží je přitom už teď téměř stoprocentní.

V současné době nádraží využívá už 18 dopravců. A denně zde zastaví 160 autobusů.

„Je v centru Brna, je zde velmi blízko k městské hromadné dopravě. To je nejspíš ten důvod, proč tady ti dopravci rádi zastavují,“ řekla mluvčí brněnského městského dopravního podniku Barbora Lukšová. Dopravní podnik památkově chráněné nádraží provozuje. 

O jeho oblíbenosti svědčí také tržby. Během tří let se zvýšily o více než třetinu. A za tento rok dopravní podnik počítá s tržbou přesahující čtyři miliony.

Dobrá dostupnost centra

Dobrá dostupnost centra města je také důvodem, proč ke Grandu přesunula svoje spoje mezi Brnem, Olomoucí a Přerovem společnost Arriva. Nedávno si jako svoji základnu vybrala nádraží u Grandu společnost FlixBus.

Arriva dosud svoje spoje vypravovala z centrálního autobusového nádraží Zvonařka. Tam sice stále zastavuje většina spojů, dopravci ale spíše nádraží opouštějí. Některé regionální spoje jezdí pouze do okrajových částí Brna, kde existuje návaznost na městskou hromadnou dopravu.  A pro dopravce na dálkových linkách je lákavé nádraží u Grandu.

Kapacita Zvonařky je tak nyní vyšší než počet spojů, které tam zajíždějí.

Zvonařka měla převzít veškerou dopravu

Projekt hlavního autobusového nádraží v Brně u Grandu pochází z roku 1948 od architekta Bohuslava Fuchse. Mělo disponovat centrální budovou, kde se měl nacházet dispečink, a několika krytými nástupišti pro autobusy. Nádraží se stavělo v letech 1949–1951, zprovozněno bylo 1. prosince 1951.

Jednání vedení Jihomoravského kraje s dopravci sledovala redaktorka Martina Tlachová (zdroj: ČT24)

Vzniklo však jenom torzo projektu, postaveno bylo pouze jedno kryté nástupiště s nástupními hranami po obou stranách.

Centrální autobusové nádraží Zvonařka bylo otevřeno v roce 1978. Pravidelný autobusový provoz ČSAD na nádraží u Grandu byl ukončen 31. května 1986.