Adršpach trápí příval turistů, hlavně z Polska. Kraj chce postavit nová parkoviště

Královéhradecký kraj chce novými opatřeními regulovat turismus v Adršpachu. V místě často dochází k dopravním kolapsům. Vzniknout by měla například nová záchytná parkoviště či informační systém pro řidiče. Územní studii předloží kraj už v září, hotovo chce mít příští rok.

Krásná příroda láká do Adršpachu tolik turistů, že ti každý rok v létě přeplní parkoviště a ucpou silnice. Na kraj se proto obrátila Správa CHKO Broumovsko a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Po dlouhodobém řešení volá i policie. „Každoročně nastávají problémy. Policie by ale ráda měla nové systémové řešení, které by řešilo nájezdy turistů a zabránilo kolapsu dopravy,“ řekla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Kraj chce situaci řešit například novými záchytnými parkovišti, úpravou provozu nebo informačním systémem pro řidiče. „Otevírá se možnost informačního systému pro návštěvníky, který by upozornil, že jsou parkoviště v Adršpachu plná, a navrhl řidičům další možná řešení parkování,“ vysvětlila mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.

Se zpracováním územní studie by měl kraj začít koncem září. Hotovo by mělo být koncem září příštího roku.

Adršpach si oblíbili Poláci

Adršpach patří mezi oblíbenou pohraniční turistickou lokalitu, zejména mezi Poláky. Ti minulou středu slavili státní svátek, který se řada z nich rozhodla spojit s prodlouženým víkendem v českém pohraničí. Enormní zájem způsobil dopravní kolaps, který trval pět dní.

Od středy musela policie regulovat dopravu, aby byl možný průjezd jednotek záchranného systému. S nájezdy turistů policisté počítali a posílili hlídky, přesto museli v průběhu týdne dočasně uzavírat hraniční přechod Zdoňov i příjezd od Teplic nad Metují. Dopravní omezení trvala až do konce týdne. Podobně velký zájem polských turistů zažil Adršpach i letos v květnu.