Lednové počasí je jako na houpačce: Změny v teplotách budou pokračovat

Letošní leden přinesl velké výkyvy v teplotách. Zimní počasí se sněžením a sněhovými přeháňkami střídaly dny, kdy se teploty odpoledne dostávaly až k 15 stupňům – a to jsou teploty, které patří až do druhé půlky dubna.

Poslední týden ledna začínal po výrazném ochlazení sněhovými přeháňkami a odpolední teplotou kolem nuly nebo jenom slabě nad nulou. Toto vysloveně zimní počasí skončí během čtvrtka.

Hranice sněžení v Česku
Zdroj: ČT24

Střední Evropu začne ovlivňovat od jihozápadu frontální systém. Bude se oteplovat a na většině území se postupně objeví déšť, který může na podchlazené zemi namrzat a vytvářet velmi nebezpečnou ledovku. Teplota se dostane až na 7 stupňů a nepatrně tepleji pak bude ještě v sobotu, kdy se nejvyšší teplota vyšplhá na 4 až 8 stupňů.

Jenom sever a východ Česka bude v průměru o 4 stupně chladnější. Postupně se ale bude ochlazovat a hranice sněžení klesne z hor až do nížin. Večer už bude sněžit ve všech nadmořských výškách.

V neděli se ochladí v celém Česku
Zdroj: ČT24

Po přechodném oteplení, kdy sníh v nížinách a částečně i ve středních polohách roztaje, přijde do Česka další dávka studeného vzduchu. Nedělní proměnlivou oblačnost doplní místy sněhové přeháňky a v jižní polovině našeho území bude zpočátku občas sněžit.

Noc na neděli bude zase mrazivá. Při vyjasnění na sněhu může teplota klesat k ránu až na -10 stupňů a přes den se bude držet blízko nuly.

Sněžení bude přecházet do deště
Zdroj: ČT24

Podobnými teplotami začne i v pořadí druhý měsíc roku 2021. Noc na pondělí ale bude ještě mrazivější než noc na neděli. Při vyjasnění a v místech, kde bude ležet sníh, se teplota při svém poklesu zastaví až na -15 stupních a v mrazových lokalitách Šumavy nebo Krušných a Jizerských hor bude mráz ještě silnější.

Oteplování od jihozápadu
Zdroj: ČT24

Ani tentokrát nebude mít zimní počasí dlouhého trvání. Už v polovině příštího týdne se do Česka dostane teplejší oceánský vzduch od západu až jihozápadu a přijde další poměrně výrazné oteplování. Od středy počítají numerické modely noční teploty blízko nuly a odpolední teploty kolem 5 nebo 6 stupňů. Sněžení tak bude zase velice rychle přecházet do deště. Sníh v nížinách zase roztaje a postupné odtávání sněhu čeká i střední polohy. Na horách ale bude sněhu přibývat.

Podle dlouhodobé předpovědi by velká část února měla mít teploty blízko dlouhodobého průměru a to znamená, že letošní zima ještě zdaleka nekončí. Pokračovat ale bude s velkou pravděpodobností střídání dnů s vyššími a nižšími teplotami.