Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.

„Oproti včerejšímu (pondělnímu) ránu jsou úterní teploty na našem území citelně nižší. Pohybují se nejčastěji mezi devíti a pěti stupni Celsia,“ uvedli meteorologové. Dodali, že nejchladněji bylo kolem 05:00 v Krkonoších na Luční boudě a Labské boudě, kde naměřili minus jeden stupeň Celsia, respektive minus 0,3 stupně Celsia.

„Protože k nám za studenou frontou bude v nejbližších dnech proudit chladnější a vlhký vzduch od západu, budou teploty nižší i přes den. I tak ale budou zhruba o čtyři stupně Celsia vyšší než normál pro toto roční období,“ sdělil ČHMÚ.

Meteoroložka ČT Alena Zárybnická se vyjadřuje k dubnovému počasí (zdroj: ČT24)

Meteorologové také upozorňují, že v úterý silný vítr zasáhne Českomoravskou vrchovinu. Nárazy dosáhnou rychlosti až 70 km/h. Mohou lámat stromy a větve, vyloučené nejsou ani menší škody na budovách a komplikace v dopravě. ČHMÚ vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, platí pro Vysočinu a Znojemsko do 17:00.

V Česku v předchozích dnech padaly na mnoha stanicích teplotní rekordy, meteorologové očekávali první letní den již o víkendu na konci března. Teploty ale nakonec výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach. V sobotu byly teploty na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely, podotkl ČHMÚ.

Teplotní rekordy

První letní den, při kterém teploměr musí ukázat alespoň rovných 25 stupňů, tak letos Česko zažilo na velikonoční pondělí. Nejtepleji bylo v Karviné s 26 stupni Celsia. Nové rekordy se objevily zhruba na dvou pětinách z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty třicet a více let. Kromě Karviné byl teplotní rekord pro 1. duben překonán také například v Českých Budějovicích, kde naměřili 25,7 stupně, nebo v Bohumíně s teplotou 25,3 stupně.

Uplynulé svátky tak byly nadprůměrně teplé a příští víkend bude podle meteorologů ještě tepleji. „Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 stupňům, což je naprostý extrém pro začátek dubna,“ poznamenali meteorologové.

Loni meteorologové zaznamenali první letní den 5. května, tehdy to bylo ale na jediné stanici v zemi, a to v Plzni-Bolevci, kde bylo 25,2 stupně. Další letní dny si lidé mohli užít až v druhé polovině května. V roce 2022 připadl první letní den rovněž na květen, o rok dříve to ale bylo už 31. března a předešlé dva roky na konci dubna.