„Zavěsili to.“ Trable iowských primárek v přímém přenosu

Newsroom ČT24: Technické potíže při sčítání hlasů v Iowě i ve vstupu ČT24 (zdroj: ČT24)

Byl to moment, který podle mnohých přesně vystihl chaos kolem startu demokratických primárek. Selhala totiž mobilní aplikace pro sčítání hlasů. Měla celý proces urychlit, místo toho se značně pozdržel. Svou část smůly si vybral i respondent v živém vysílání CNN.

Stanice se spojila s jedním z okrskových sekretářů – jejich prací bylo výsledky sbírat a za jednotlivé okrsky přeposílat. Shawn Sebastian popsal, jak se už hodinu marně snažil dovolat do ústředí strany. „Doporučili nám zavolat na horkou linku, ale nikdo to nezvedá. Prostě čekám na přepojení a dělám vše, abych zjistil výsledky,“ uvedl Sebastian po telefonu.

Krátce poté nastal moment, o který „stojí“ každý tvůrce živého vysílání. Operátor linky se sekretáři ozval přímo uprostřed rozhovoru. „To je opravdu náhoda, Wolfe. Právě se se mnou někdo spojil. Musím telefonát přerušit a zajistit výsledky,“ hlásil Sebastian.

Moderátor se následně zeptal, zda spolu s diváky mohou také poslouchat. Jenže přišla pauza – a po pár sekundách smutné: „Zavěsili to“. Dokonalá zkratka celého iowského trapasu, reagovali mnozí.

Problémy s technikou se ale nevyhnou ani našemu vysílání. Velmi nezvyklý opar se objevil v regionálním vstupu. Žádná chemická nebo jaderná havárie, spíš špatné nastavení kamery. Zelenožluté zbarvení vzniklo zřejmě nevyvážením barev v objektivu. Víc už ve videu.