Na Slovensku chtějí sloučit veřejnoprávní televizi a rozhlas

Bratislava - Zástupci koaličních stran na Slovensku se dohodli na sloučení dvou veřejnoprávních médií, Slovenské televize (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo). Po pětihodinovém jednání to uvedla premiérka Iveta Radičová, podle které by tento krok měl zlepšit práci těchto médií, jejich program či financování. Detaily má zveřejnit v úterý na tiskové konferenci ministr kultury Daniel Krajcer.

Z obou veřejnoprávních médií je ve špatné finanční situaci hlavně STV, která dlouhodobě čelí kritice například kvůli málo atraktivnímu programu. Televize v současnosti vysílá na třech kanálech, ale sportovní kanál by už dlouho fungovat neměl, jeho vypnutí se plánuje na 1. listopadu, informoval server Mediálne.sk s odvoláním na dobře informovaný zdroj z STV. Zatím není jasné, zda se bude jednat pouze o dočasné pozastavení či úplné zrušení stanice. STV letos navíc prohrála milionový spor kvůli porušení smlouvy z roku 1997.

Radičová poznamenala, že reforma veřejnoprávních médií by se měla rozběhnout od příštího roku.

STV a SRo získávají peníze kromě jiného z koncesionářských poplatků, které uhrazují odběratelé elektřiny. Podnikatelé platí v závislosti od počtu zaměstnanců.