Berlín zastavil německé vysílání ruského kanálu RT, stanice podle úřadů nepožádala o licenci

Německý televizní regulátor MABB dosáhl zastavení satelitního vysílání ruského kanálu RT v němčině. Kanál RT v němčině odstranila společnost Eutelsat, která satelitní vysílání provozuje. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci nevyloučil odvetu. Podle odborníků televize RT, dříve známá jako Russia Today, šíří ruskou vládní propagandu.

Tiskový regulátor v Berlíně a Braniborsku protestoval proti vysílání u provozovatele. „Eutelsat přestal (kanál) vysílat 22. prosince 2021,“ uvedl MABB. Podle regulátora ruská stanice nikdy nepožádala o licenci pro vysílání na německém území.

RT spustila svůj kanál v němčině minulý týden a vysílala ze Srbska. Stanice tvrdí, že žádné povolení od německých úřadů nepotřebuje, protože vysílá na základě Evropské úmluvy o přeshraniční televizi. Podle předběžného hodnocení MABB však takové právní řešení nedostačuje, uvedla už dříve ředitelka německého regulátora Eva Fleckenová. 

Stanice žádala o vysílací licenci pro německý kanál také v Lucembursku, které však v červnu odmítlo povolení udělit s odkazem na svrchovanost Německa.

Zastavení RT v němčině přišlo v době, kdy už jsou vztahy mezi Berlínem a Moskvou napjaté kvůli spuštění plynovodu Nord Stream 2 či situaci na Ukrajině. Německá ministryně Annalena Baerbocková uvedla, že je nutné využít každé příležitosti pro jednání s Moskvou, ačkoliv ji znepokojily některé výroky šéfa Kremlu Vladimira Putina a pohyb ruských vojsk v blízkosti hranic s Ukrajinou.