Život je v akvárku, John Madden v hotelu a Febiofest u konce

Naturalistický a nezaujatý pohled na život v Reykjavíku před začátkem ekonomické krize nejvíce zaujal porotu 22. Febiofestu. Život v akvárku se stal na Islandu hitem diváků i kritiků, režisér Baldvin Zophoníasson si k cenám přidá ještě Grand Prix z festivalu Febiofest. Ocenění 27. března při závěrečném večeru převezme také britský režisér John Madden, který osobně v Praze představil svou novinku Druhý báječný hotel Marigold.

Snímek Život v akvárku ovládl ceny islandské filmové akademie, když si odnesl dvanáct ocenění. Hrdiny dramatu, odehrávajícím se před vypuknutím ekonomické krize v roce 2008, jsou mladá matka a učitelka, která si přivydělává jako prostitutka, a kdysi talentovaný spisovatel, utápějící se v alkoholu. Porota Febiofestu v čele s herečkou Vlastou Chramostovou na filmu, v němž lze najít i stopu po české koprodukci, ocenila především silný příběh, který se diváka vnitřně dotkne, propracovaný scénář a vynikající herecké výkony.

Režisér Baldvin Zophoníasson si pro cenu, spojenou s finanční odměnou 5000 eur (138 tisíc korun), přiletěl z Islandu. Převezme ji večer, kdy bude také předán letošní poslední Kristián za přínos světové kinematografii Johnu Maddenovi.

John Madden: Zamilovaný Shakespeare byl risk (zdroj: ČT24)

Jeho poslední počin, komedie Druhý báječný hotel Marigold, program letošního Febiofestu uzavírá. Stejně jako v předchozím úspěšném snímku Báječný hotel Marigold se skupina bohatých britských seniorů, mezi nimi Judi Denchová nebo Richard Gere, snaží vybudovat nový život v Indii.

„Je to příběh lidí, kteří jsou očarováni nějakým jiným světem. Film jsem stavěl jako shakespearovskou komedii,“ prozradil Madden, jemuž Oscara vynesla historická lovestory Zamilovaný Shakespeare. "Byl to risk, zabývat se někým tak uctívaným. Lidé si ale velmi užívají, když mají přístup do světa, který by jinak nemohli navštívit, leda v představách. A Hotel Marigold je vlastně stejný případ v jiné formě, protože málokdo takovým způsobem zažil Indii," vidí režisér spojitost mezi oběma filmy. Do Druhého báječného hotelu Marigold se brzy podívají i nefestivaloví diváci, v českých kinech se objeví už 2. dubna (kdy na webu ČT24 také uveřejníme recenzi).

Cenu Kristián si letos z Febiofestu odvezli také režisér Jean-Jacques Annaud a herci Alan Rickman, Jeroen Krabbé a Kim Novak. Po slavnostní ukončení pražské části, jež přilákala více než 62 tisíc návštěvníků, pokračuje 22. ročník od 30. března do 17. dubna ještě regionálními ozvěnami ve 14 českých městech.