„Život je jako golgappa.“ Bollywood natočil svou verzi Forresta Gumpa

Bollywood natočil remake Forresta Gumpa (zdroj: ČT24)

V indických kinech se od poloviny srpna promítá remake filmu Forrest Gump. K indickým divákům se dostal pod jménem Laal Singh Chaddha. Bollywoodský remake slavného amerického filmu z roku 1994 budil rozpaky před svou premiérou i po ní.

Toma Hankse na plátně vystřídala jedna z největších bollywoodských hvězd. Aamir Khan film i produkoval. Před natáčením, zvláště nekonečného Gumpova běhu, trénoval kondičku, aby zvládl poměrně fyzicky náročné scény. Sedmapadesátiletý herec je jen o pár let mladší než Hanks.

Místo Vietnamu Kašmír, místo bonboniéry golgappa

Tvůrci uvedli, že k původnímu filmu přistupovali s respektem. „Doufáme, že někdo, kdo Forresta Gumpa neviděl, se s touto jedinečnou formou vyprávění příběhu setká poprvé. A ten, kdo Forresta Gumpa viděl, si zase užije nový nádech a zvraty, které jsme do příběhu vnesli,“ cituje server BBC režiséra Advaita Chandana.

Nový Forrest Gump prožívá podobný příběh jako ten původní, jen adaptovaný na indické prostředí. O svém osudu tak místo na autobusové zastávce vypráví ve vlaku a moudro své matky o životě neilustruje bonboniérou, ale krabicí s plněnými slanými kuličkami golgappa.

„Jsme hrdí, že můžeme světu představit tento snímek, který ukazuje krásu a kulturu Indie,“ prohlásil Aamir Khan. Zatímco nepříliš bystrý Forrest Gump téměř nevědomky probíhal a procházel zásadními událostmi amerických dějin druhé poloviny dvacátého století, Laal Singh Chaddha běží naproti současnému indickému publiku. Například neválčí ve Vietnamu, ale v Kašmíru.

Zatím rozpaky

Adaptace snímku, který získal šest Oscarů, začala vznikat už před lety. Tvůrci se dlouho snažili získat práva, pak natáčení zpomalila pandemie. A před samotnou premiérou se na sociálních sítích začaly objevovat výzvy k bojkotu filmu kvůli představiteli titulní úlohy. Khan je praktikujícím muslimem a v minulosti kritizoval podle něj nízkou úroveň náboženské tolerance v zemi. Některým hinduistům se také nelíbilo zobrazení jejich víry v jeho dřívějších filmech.

Reakce kritiky i běžných diváků na Khanův nejnovější snímek jsou spíše rozpačité, ale s jednoznačným nadšením recenzentů se kdysi nesetkal ani Forrest Gump. „Režisér Advait Chandan je ve své adaptaci klasiky devadesátých let příliš doslovný, ale nachází v ní vřelost a politickou upřímnost, která předloze chybí,“ píše například o remaku deník The Guardian.

Naplněna zřejmě zatím nebyla ani očekávání tvůrců. Návštěvnost v kinech je mnohem nižší, něž se odhadovalo.