Zemřel spisovatel Václav Kahuda. Byl u začátku kapely Tři sestry

Zemřel prozaik Václav Kahuda. Vyučený štukatér byl u začátku kapely Tři sestry, z jeho spisovatelské tvorby jsou ceněny především romány Houština a Vítr, tma, přítomnost.

Václav Kahuda je pseudonym, vlastní jméno prozaika bylo Petr Kratochvíl. V osmdesátých letech prošel řadou dělnických profesí, od nočního hlídače po hrobníka.

Zároveň se přes svého spolužáka ze základní školy Lou Fanánka Hagena dostal do společnosti, která se scházela v hospodě Na staré kovárně v pražském Braníku. Tam vznikla kapela Tři sestry, jejímž členem byl krátce také Kahuda, tehdy ještě Petr „Bombur“ Kratochvíl.

Prozaické texty publikoval nejprve v různých literárních časopisech. Debutový Příběh o baziliškovi vydal na začátku devadesátých let. Zejména ale na sebe upozornil autobiografickým opusem Houština, ve kterém nechal čtenáře se prodírat svým životem samorosta a bohatostí jazyka. 

„Kniha je především obžalovací spis na sebe, diagnostický spis, milostný dopis, očkovací průkaz,“ mínil Kahuda. „Autor plácá Golema. Použije vrstvy, které jsou za logickou myšlenkovou sférou. Ty emoce, prales důvodu, proč vůbec chci psát knihu, proč to, co bych neřekl nejbližšímu příteli, vykřičím do světa. Tyhle životodárné, ale protikladné věci najednou vytvoří postavy, které vám začnou říkat nepěkné věci. To se mi stalo.“

Václav Kahuda o knize Houština (zdroj: ČT24)

Nepříjemné otázky

Formálně na Houštinu navázal románem Vítr, tma, přítomnost, kterým po třináctileté odmlce vstoupil do „masomlejna příběhu“, jak říkal.

Za obsáhlou reflexi minulosti, opět napěchovanou až opulentní obrazností a slovy, obdržel nominaci na cenu Magnesia Litera za rok 2014. Porota mimo jiné na „vypravěčsky suverénním“ románu ocenila, že jde o knihu s potenciálem klást nepříjemné otázky.

„Jsem příjemně překvapený, že mé knihy nacházejí čtenáře. Na něčem strávíte několik let přípravou, pak rok píšete, a přesto to může být nakonec šrapnel, který přeletí kopec a skončí v neznámu,“ uvedl Kahuda v rozhovoru pro ČT24.

Kahuda také moderoval s literátem a fotografem Igorem Malijevským v rozhlase pořad Večerní škola. Krátce předsedal Asociaci spisovatelů. Jeho poslední román s názvem Prám vyšel předloni.  

Václav Kahuda v Konfrontaci Petra Fischera (zdroj: ČT24)