Zemřel frontman skupiny Sto zvířat Jan Kalina

Zprávy: Zemřel Jan Kalina (zdroj: ČT24)

Zemřel frontman kapely Sto zvířat, skladatel a výtvarník Jan Kalina. Bylo mu 58 let. Informaci serveru Headliner.cz potvrdil hudební publicista Jan Vedral. Kapela nedávno dokončila album Noční ptáci, které má vyjít 15. září.

Kalina ve skupině Sto zvířat, která vznikla v roce 1990 ze studentského rokenrolového uskupení Matěj Čech, zpíval, skládal hudbu a hrál na perkuse.

Vystudoval Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí, poté Český jazyk a Výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Hrál rovněž v divadelním souboru Šrapnel, v představení Dechovka divadla Vosto5 a byl také členem skupiny Kašpárek v rohlíku. Více než 15 let pracoval v oblasti reklamy jako storyboardista a artdirector.

„Se mnou to není jednoduché. Jsem složitý charakter: alkoholik, workoholik a cholerik. Když vedeš devět lidí v kapele, musíš být trochu neoblíbený. Nemám s tím problém, já jsem zvyklý i z domova,“ popisoval Kalina v podcastu Pražská hudba. 

Dvě desítky klipů

Kapela natočila dvě desítky klipů a odehrála více než 2700 koncertů v Česku i zahraničí. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala cenu Anděl v kategorii ska a reggae.

Před třemi roky kapela slavila třicet let existence albem 30 let testováno na lidech. „My říkáme, že to je smrtící koktejl asi patnácti stylů, a doufáme, že po těch letech každý po třech taktech pozná, že hraje Sto zvířat,“ uvedl tehdy Kalina.