Zajděte na spolek Jedl, ukazují Ceny divadelní kritiky. Líbila se jim i Špinarka či Vassa Železnovová

Za divadlo roku 2021 označily Ceny divadelní kritiky spolek Jedl. Soubor získal ocenění i v dalších kategoriích. Inscenací roku se stala Vassa Železnovová z Národního divadla. Za herecké výkony si ceny odnáší David Prachař, který působí ve spolku Jedl, Joachim Bäckström a Markéta Matulová.

Divadelní spolek Jedl působí od roku 2011 a zaměřuje se na autorské, alternativní a nezávislé divadlo. Stojí na dlouhodobé spolupráci Jana Nebeského, Lucie Trmíkové a Davida Prachaře. Určující je pro spolek spolupráce tvůrců a performerů z různých oblastí umění. Dařilo se mu už v loňském ročníku díky dramatizaci dopisů a veršů básníka Jana Zahradníčka a hře o dětství Franze Kafky.

V aktuálním ročníku putuje do spolku Jedl vedle titulu pro divadlo roku 2021 i ocenění pro Emila Viklického za nejlepší divadelní hudbu. Složil ji pro inscenaci Manželská historie. Za ztvárnění švédského spisovatele Augusta Strindberga ve stejné hře patří Davidu Prachařovi cena za mužský herecký výkon. Ty kritici udělili dvě – druhá náleží švédskému tenoristovi Joachimu Bäckströmovi za titulní roli v opeře Benjamina Brittena Peter Grimes. Uvádí Národní divadlo Brno.

Z hereček zaujala Markéta Matulová, která se ve hře Špinarka převtělila do populární zpěvačky. Kritici ji označil rovněž za talent roku. Špinarka dostala navíc cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku 2021. Napsal ji Tomáš Dianiška, který není v nominacích Cen divadelní kritiky žádným nováčkem. Divadlo Petra Bezruče, kde se hraje Špinarka, uvádí i jinou jeho oceněnou autorskou hru Transky, body, vteřiny, inspirovanou pro změnu osudem atletky Zdeny Koubkové.

Vassa Železnovová
Zdroj: Národní divadlo/Patrik Borecký

Nejlepší inscenaci ale podle názoru kritiků loni uvedlo Národní divadlo v Praze. Režisér Jan Frič na první tuzemské scéně připravil psychologické drama Vassa Železnovová od Maxima Gorkého.

Udělena byla i cena za scénografii. Tu nejlepší vytvořil Jakub Kopecký pro Bratry naděje v divadle Minor, a pomohl tak pro dětské diváky vytvořit příběh z první světové války a vzniku samostatného Československa. Za scénografii a rovněž animaci byl také oceněn Josef Lepša, který pracoval na inscenaci Muž Dvojhvězdy. Hrála se na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

Ceny divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka) na základě ankety časopisu Svět a divadlo se udělovaly potřicáté. O vítězích rozhodlo hlasování 73 kritiků. Divadelní novinky hodnotí v tuzemsku také Ceny Thálie, které se ale ohlíží ne za kalendářním rokem, ale divadelní sezonou. Zaměřuje se pouze na jevištní výkony. V posledním ročníku se ale, vzhledem k uzavření divadel v důsledku covidové pandemie, rozhodly předat jen ocenění za celoživotní mistrovství.

Záznam: Ceny divadelní kritiky 2021 (zdroj: ČT24)