Všechno bude bez Oscara. Český film mezi nominované nepronikl

Český snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na Oscary v kategorii cizojazyčných filmů neprobojoval. Z Evropy se mezi devět vybraných filmů dostala díla z Dánska, Německa a Polska. V pondělí odpoledne místního času (v noci na úterý) to oznámila americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS), která prestižní ocenění uděluje.

Akademie vybrala z 87 neanglicky mluvených snímků devět, které se dostaly do užší nominace.

Jde o kolumbijské kriminální drama Stěhovaví ptáci, dánský thriller Tísňové volání, německé drama Werk ohne Autor (Dílo bez autora), japonské drama Zloději, kazašské drama Ayka, libanonské drama Kafarnaum, mexické drama Roma, polskou dramatickou romanci Studená válka a jihokorejské mysteriózní drama Vzplanutí.

Zveřejněny byly také užsí nominace v kategoriích celovečerní dokument, krátký dokument, masky, hudba, píseň, animovaný krátký film, krátký hraný film a vizuální efekty. Přehled všech nominovaných je k dispozici na webu AMPAS.

Kompletní nominace budou zveřejněny 22. ledna. Slavnostní předávání Oscarů se uskuteční 24. února v Dolby Theater v Hollywoodu.