Vejdělek natáčí Aristokratku ve varu. Slibuje legraci a milostné eskapády

Vejdělek natáčí Aristokratku ve varu (zdroj: ČT24)

Filmová rodina Kostkových se vrátila na své chátrající rodové sídlo Kostka, ve skutečnosti zámek v Miloticích na Hodonínsku. Režisér Jiří Vejdělek tu totiž natáčí pokračování příběhu „poslední aristokratky“, Aristokratka ve varu vzniká opět podle bestselleru milotického kastelána Evžena Bočka. První snímek před čtyřmi lety vidělo podle tvůrců více než půl milionu diváků.

S potomky šlechtického rodu Kostků seznámil Evžen Boček čtenáře poprvé v roce 2012. Na fiktivní zámek Kostka se vrací potomek emigrantů se svou americkou manželkou a dcerou, aby restituovaný majetek spravoval. „Ságu“ zakončil Boček po deseti letech, nakladatel ale nevylučuje, že vznikne ještě „prequel“.

Humorné momenty ze života současných aristokratů, kteří jsou na zchátralém zámku konfrontováni s českou mentalitou, čerpal Boček z dlouholetých zkušeností kastelána na zámku v Miloticích.

Barokní památku si také filmaři vybrali jako jednu z lokací pro adaptaci Bočkových knih. „Na filmy mám jediný požadavek – aby byly vtipné. Žádné deprese. Žádné řešení, žádné vztahovky, jenom ať je to vtipné,“ říká autor předlohy.

Postavy, které se nevešly

Příběh, kterým diváky pobaví Aristokratka ve varu, se odehrává o Velikonocích. Podle režiséra Jiřího Vejdělka se kromě legrace lze těšit i na milostné eskapády. „Objeví se nové postavy, které (divákům) v prvním díle chyběly, a já jsem sliboval, že natočím druhý díl, aby se tam všechno vešlo,“ naznačil. Další příchozí na Kostku podle něho vnesou do děje „divokost, hravost, žárlivost a vášeň“.

Yvona Stolařová při natáčení filmu Aristokratka ve varu
Zdroj: Evolution Films/Zuzana Panská

I v pokračování sice trvá kletba, která komtese Marii předpovídá, že se nedožije více než dvaceti let, návštěvníky ale možný osud zámecké dcery už tolik netáhne jako dřív. Její otec Frank nemá dost peněz ani na výplaty, ani na potřebné opravy, v tu chvíli život obyvatel zámku rozvíří dcera rodinného právníka v podání Simony Lewandowské.

Kostkovými se opět stanou Yvona Stolařová, Tatiana Dyková a Hynek Čermák. „Je pořád stejný. Za každou cenu chce zachránit zámek a vyhovět svým předkům,“ říká o Frankovi Čermák.

Snahu udržet rodinné sídlo nad vodou ale i tentokrát hraběti Kostkovi komplikují zaměstnanci, které „zdědil“ spolu s majetkem: údržbář (Pavel Liška), kastelán (Martin Pechlát) i zámecká hospodyně, kterou hraje Eliška Balzerová.

Diváci posílají ořechovici

Postavu paní Tiché si v hereččině podání diváci podle tvůrců opravdu oblíbili a její představitelce posílají lahve ořechovice, aby si mohla filmová hospodyně udržovat jemnou špičku. „Těším se na scénu, kdy mi husy utečou do zámku a já je budu honit. Jsem zvědavá, jak to spolu zvládneme,“ prozradila Balzerová jednu ze scén, které ji čekají ještě natočit.

Tomáš Jeřábek, Petra Nesvačilová, Hynek Čermák, Tatiana Dyková
Zdroj: Evolution Films/Zuzana Panská

Na zámku v Miloticích zůstanou filmaři do 23. dubna, na konci měsíce tu začne turistická sezona. Součástí prohlídek jsou už od natáčení Poslední aristokratky i filmové rekvizity nebo kuchyně paní Tiché, která vznikla pro potřeby filmařů.

Štáb se s kamerou vydá i na zámky Lemberk a Rájec nad Svitavou. Do kina by se Aristokratka ve varu, natáčená v koprodukci České televize, měla dostat začátkem roku 2024.