V Brně umělci tahají za jeden provaz a stejným směrem

Brno - Pátý ročník Týdne výtvarné kultury, který 10. března odstartovali studenti uměleckých škol v ulicích města, letos doprovází nádech (in-spirare) spolupráce a vzájemné podpory umělců, uměleckých institucí i všech milovníků a konzumentů umění. Organizátoři na akci lákají sloganem: Pojďte s námi táhnout „Za jeden provaz“!

V Brně začal Týden výtvarné kultury (zdroj: ČT24)

Letošní Týden výtvarné kultury reflektuje skutečnost propojování uměleckých oblastí, expanze umění do veřejného prostoru mimo galerie a naopak pořádání řady různorodých kulturních pořadů v prostorách galerií a muzeí.

„Heslo Za jeden provaz… také vystihuje často zmiňovanou mezioborovost a přesahy výtvarného umění do jiných oblastí. Současně balancujeme jako provazochodci na laně veřejné podpory umění, klademe si otázky po smyslu existence a udržitelnosti kulturních institucí v městě Brně. Týden výtvarné kultury upozorňuje na důležitost těchto stánků umění i uměleckých děl samotných a význam bohatého kulturního života v našem městě,“ charakterizuje akci její spoluorganizátorka Jana Reichel.

Cílem Týdne výtvarné kultury je upozornit na význam výtvarného umění a na řadu zajímavých doprovodných programů, které k výstavám v tomto týdnu nabízejí brněnská muzea, galerie a vysoké školy ve spolupráci s Katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU.