Televizním cenám Emmy kraloval seriál Watchmen. Moderátor večer překřtil na „Pandemmys“

Bez červeného koberce i bez účasti diváků se kvůli koronavirové pandemii odehrál 72. ročník amerických televizních cen Emmy. „Nikdo nepůjde poražen domů, protože všichni už doma jsou,“ zavtipkoval na začátek slavnostního večera jeho moderátor Jimmy Kimmel, který zároveň galavečer přektil na „Pandemmys“. Ceny ovládl seriál z produkce HBO Watchmen (Strážci). Počin vycházející z příběhů DC Comics si vysloužil jedenáct sošek, včetně ceny za nejlepší minisérii.

Ceny Emmy se letos přebíraly virtuálně a jejich držitelé za ně děkovali přes internet z gaučů a křesel svých bytů. Například tvůrci sitcomu Schitt's Creek, který získal devět zlatých sošek, sledovali udílení společně v rouškách v salonku v Torontu. Slavnostní ceremoniál se tak podle AP de facto konal na 130 místech v desítce zemí.

Předávající vystoupili v designových ochranných oblecích a galavečer provázely odběry vzorků na test na covid-19 v přímém přenosu. Americký herec Jason Sudeikis ho během ohlašování výsledků kategorie komediální seriál podstoupil.

Vítězný „Boj o moc“ a kritika Trumpa

Jako nejlepší dramatický seriál vybrala americká televizní akademie velmi aktuální Boj o moc (Succession). Tvůrce Jesse Armstrong využil příležitost i ke kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa za „mizerné“ zvládnutí epidemie covidu-19 ve Spojených státech. Oceňovaný snímek patří rovněž do produkce HBO.

Kritice se prezident Trump nevyhl ani z úst moderátora Jimmyho Kimmela. Režie jeho slova doplňovala záběry zaplněného hlediště, když se ale náhle v publiku objevil i samotný Kimmel, tak moderátor prozradil, že jde pochopitelně o archivní videa a on mluví k prázdnému studiu. „Tohle není mítink Donalda Trumpa,“ dodal. 

Do současného prezidenta se pak strefil ještě před oznámením ceny pro nejlepší soutěžní reality show. „V minulosti tuto kategorii nevyhráli třeba ti, co se později stali prezidenty Spojených států amerických,“ žertoval s odkazem na pořad The Apprentice, ve kterém Trump dlouhé roky účinkoval.

Apel k volbám i zmínka o policejním násilí

Kimmel také pronesl několik vtipů k blížícím se americkým prezidentským volbám, zároveň ale prostor využil i k vyburcování svých krajanů k účasti v nich. K moderátorovi se přidali i někteří hvězdní hosté. Někteří čerství laureáti připomněli i důvody letošních protestů proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti ve Spojených státech. 

Například americké černošské herečky Regina Kingová, která dostala Emmy pro nejlepší herečku v hlavní roli v minisérii za seriál Watchmen (Strážci), a Uzo Adubaová, oceněná ve vedlejší roli za minisérii Mrs. America, vzdaly hold černošské zdravotnici Breonně Taylorové. Tu zastřelila policie v březnu při sporném zásahu v jejím bytě.