Televizní festival Zlatá Praha uvede dokumenty o Pavlicovi a Dashe a promítne filmy i on-line

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha představí přes osmdesát soutěžních a pět nesoutěžních snímků o hudbě, tanci i divadle. Na Nové scéně pražského Národního divadla program zahájí dokumenty režiséra Jana Mudry o hudebníkovi Jiřím Pavlicovi a zpěvačce Dashe. Sledovat festivalové dění bude možné nejen přímo na Nové scéně, ale letos poprvé i na webu Zlaté Prahy. Vybrané přímé přenosy odvysílá také program ČT art. Festival se uskuteční od 20. do 23. září.

Dokument Jiří Pavlica a jeho světy vznikl k sedmdesátinám muzikanta, spojeného především s působením v souboru Hradišťan. Snímek Dasha – několik podob je věnovaný muzikálové zpěvačce a herečce, držitelce Ceny Thálie za muzikálovou roli Máří Magdalény. Právě Dasha, vlastním jménem Dagmar Sobková, letošní ročník festivalu uzavře koncertem za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a kapely Pájky Pájk.

Festival dále uvede například časosběrný dokument Rok s Národním divadlem, medailon o tanečníkovi, choreografovi a řediteli souboru 420people Václavu Kunešovi či film o houslovém virtuosovi Josefu Špačkovi. 

Festivalové tituly lze zhlédnout i on-line. „Šedesátý ročník razantním způsobem vstupuje do digitálního prostoru, po registraci lidé mohou filmy vidět na webu po celé České republice,“ uvedl výkonní ředitel ČT art a ředitel festivalu Tomáš Motl.

Vítězové na začátku

Novinkou je také vyhlášení vítězů už druhý den přehlídky, tedy 21. září, veřejnost se tak bude moci s porotci a vítězi ocenění osobně setkat. „Soutěžní festival zaměřený na menšinové žánry je unikát, a proto přitahuje pozornost. Vítězům otvírá cesty k divákům i na televizní trhy,“ dodal Motl. Speciální cena za mimořádný umělecký přínos náleží skladateli Mikaelu Karlssonovi a režisérovi, choreografovi a scénografovi Alexanderu Ekmanovi.

Během festivalu mohou zájemci již tradičně navštívit při komentované prohlídce historickou budovu Národního divadla. Poprvé se mohou podívat také do Rudolfina a Obecního domu. Chybět nebude ani Tančírna na Novotného lávce či celodenní program Zlatého dne Zlaté Prahy na piazzettě Národního divadla.