Teď už je do zpěvu. Národní divadlo uzavřelo smlouvu na rekonstrukci opery

Společnost Hochtief může zahájit dlouho očekávanou rekonstrukci Státní opery. Potřebnou smlouvu s ní uzavřelo Národní divadlo. Rekonstrukce objektu v sevření magistrály, někdejšího Federálního shromáždění a parkovacího domu několik měsíců stála kvůli stížnosti neúspěšného uchazeče o tendr – tu ale nyní odmítl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

O rekonstrukci Státní opery se vzhledem k exponovanému místu, na kterém stojí, mluví už léta a cena, kterou by měl stát za opravu zaplatit, postupně roste; při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun.

Pod tuto sumu se v tendru před loňskými Vánoci dostali čtyři uchazeči, další tři ji překročili – mimo jiné konsorcium Opera 2016. Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnoticí komise vybralo za vítěze společnost Hochtief, která přišla i s nejnižší nabídkou 857,6 milionu korun. Společnost v minulosti opravovala památník na pražském Vítkově, klášter Broumov či barokní hospital Kuks, který byl loni oceněn v soutěži Stavba roku ve své kategorii.

„Vyhodnocení veřejné zakázky probíhalo v souladu se všemi zákonnými nároky a v optimálních lhůtách. Všichni uchazeči o tuto veřejnou zakázku splnili kvalifikační předpoklady a nikdo nebyl ze soutěže vyloučen,“ uvedl v této souvislosti mluvčí divadla Tomáš Staněk. 

Proti výsledkům tendru se ale ohradilo již zmíněné konsorcium Opera 2016 v čele s firmou Metrostav a k antimonopolnímu úřadu podalo návrh na předběžné opatření. Spolu s Metrostavem byly mezi subjekty, které se obrátily na ÚOHS, také společnosti Průmstav, Geosan Group a PSJ.

Mimo provoz minimálně 27 měsíců

Ve správním řízení nakonec úřad výhrady Opery 2016 zamítl – a Národnímu divadlu tak otevřel cestu k uzavření smlouvy. „Národní divadlo předá společnosti Hochtief v řádu dní staveniště, aby rekonstrukce mohla začít bez prodlení,“ doplnil mluvčí. Původně se totiž mělo začít pracovat loni na podzim, opera je zavřená déle než půl roku.

„Jsem rád, že zahajujeme rekonstrukci v situaci, kdy je zajištěn provoz Státní opery v Hudebním divadle Karlín i na dalších scénách Národního divadla. Těšíme se do nové budovy a už teď přemýšlíme o jejím programu,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Oprava budovy, která prošla většími úpravami naposledy v 70. letech minulého století, má podle dřívějších plánů trvat 27 měsíců. Program této a příští sezony se odehrává na náhradních místech.

Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. Hlediště dostane nové  sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.