System error. Plakáty z celého světa „poutají“ na Říjnovou revoluci

Jaké plakáty by nejlépe vystihly výročí Velké říjnové socialistické revoluce? Na události, které se odehrály v Rusku v roce 1917, „poutají“ po svém desítky umělců. Jejich díla jsou k vidění v pražském Centru současného umění DOX.

Při uměleckém vyjádření k revolučním událostem v Rusku byly jedinými omezeními formát plakátu a výběr barev (možné bylo použít jen bílou, červenou a černou). Přesto se téměř všichni autoři v názoru na bolševický převrat shodli – většina tehdejší události vnímá negativně.

Plakáty ke 100. výročí VŘSR na výstavě (zdroj: ČT24)

„Pozitivní obsah měla pouze čtyři procenta děl od ruských umělců a osm procent od zahraničních,“ upřesnil ředitel DOX Leoš Válka. „Na výstavě je – a i v širším výběru bylo – poměrně dost plakátů, které ukazují Lenina jako hororovou zrůdnou figuru,“ doplnil.

Umělecký projekt s názvem 1917–2017 připravil ruský kurátor Sergej Serov. Přihlášeno do něj bylo více než patnáct set prací z padesáti zemí. V DOX je vystaveno osmdesát plakátů, vybíral je přední český grafický designér Aleš Najbrt. „Styly plakátů jsou velmi rozdílné. Jsou mezi nimi typografické věci, ale i ilustrativní, fotografické plakáty. Je zajímavé, že autoři často odkazují i k současnému Rusku,“ podotkl.

Leoš Válka zvláště upozorňuje na jeden z plakátů, který Říjnovou revoluci zobrazuje v podobě počítačového hlášení „system error“. „Vloudila se chybička a na tu chybičku zařvaly desítky miliony lidí. Právě ta chyba v systému je i důvodem pro tuto výstavu,“ říká.

Cílem projektu jsou vizuální úvahy a názory ke stému výročí revoluce. V DOX budou k vidění do 8. ledna, širší výběr pěti set plakátů pak příští rok vystaví mezinárodní bienále v Moskvě.