Středočeské muzeum je zachuchleno do animace

Chuchel ukazuje historii animace. A zve na výpravu za třešní (zdroj: ČT24)

Příběh animace a zároveň i animaci příběhu přibližuje návštěvníkům nová interaktivní výstava v Roztokách u Prahy. Instalace Zachuchleno vznikla ve spolupráci tamního Středočeského muzea a písecké dětské galerii Sladovna a vychází z české úspěšné počítačové hry Chuchel.

Animovaný Chuchel ze změti chlupů a smetí vznikl ve studiu Amanita Design, které stvořilo i třeba Samorost nebo Machinarium. „Je to taková animovaná groteska. Postavička může někoho sežrat, někoho nakopnout nebo někam odběhnout. Nabízí se hodně variant animovaných situací,“ přiblížil hru její autor Jaromír Plachý. 

Chuchel sbírá ceny i fanoušky, především v zahraničí. Z devadesáti pěti procent se prodává mimo Česko. Původně měl černou barvu, tvůrci ji ale změnili na oranžovou po stížnostech zahraničních hráčů, že postavička příliš připomíná tzv. blackface, tedy karikaturistické zobrazení Afroameričanů, za něž se převlékali bělošští komici.

S Chuchlem za animací i za třešní

Na výstavě Chuchel návštěvníky provází nejprve částí, v níž jim interaktivním způsobem přiblíží historii animace. Vyzkoušet si mohou různé animační techniky, a dokonce natočit vlastní film.  

Ve druhé části se pak ocitnou v herně, která simuluje prostředí počítačové hry. V ní se společně s Chuchlem vydají na dobrodružnou výpravu za třešní, kterou se postavička usilovně snaží získat a sníst. „Jsou tu objekty, do nichž se dá mluvit nebo je nějakým způsobem oživovat, v dalších je možné hrát divadlo nebo založit kapelu,“ vyjmenovává Adam Langer z písecké galerie Sladovna. 

Zachuchleno si mohou návštěvníci Středočeského muzea užívat až do ledna příštího roku.