Soudkyně odmítla stáhnout obvinění herce Baldwina z neúmyslného zabití

Soudkyně v americkém státě Nové Mexiko zamítla žádost herce Aleca Baldwina o zrušení obvinění z neúmyslného zabití, jemuž čelí kvůli smrtícímu výstřelu při natáčení westernu Rust v roce 2021, píše agentura AP. Soud s hercem začne 10. července.

Baldwin, který měl ve filmu Rust hlavní roli a snímek koprodukoval, mířil během zkoušky na kameru, když zbraň spustila. Výstřel zabil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu. Herec tvrdí, že spoušť nezmáčkl, pouze zbraň natáhl.

Soudkyně Mary Marloweová Sommerová v pátek potvrdila obvinění Baldwina z neúmyslného zabití v souvislosti se smrtí kameramanky Hutchinsové. Odmítla argumenty obhajoby, že se žalobci před porotou pokoušeli odvádět pozornost od „očišťujících“ důkazů a svědků, čímž se dopustili procesního pochybení.

Prokurátoři tvrzení obhajoby odmítli a uvedli, že se Baldwin „nestydatě“ pokoušel uniknout spravedlnosti, přičemž poukázali na nesrovnalosti v jeho výpovědích před orgány činnými v trestním řízení, regulátory bezpečnosti práce a v televizním rozhovoru.

Až rok a půl za mřížemi

Páteční rozhodnutí odstraňuje jednu z posledních překážek, které prokurátorům brání v tom, aby mohli Baldwina v červenci postavit před soud, napsala agentura AP. Herec vinu odmítá. V případě odsouzení za neúmyslné zabití mu hrozí až rok a půl vězení.

Zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení filmu Rust, byla v dubnu odsouzena k osmnácti měsícům vězení. Porota ji předtím uznala vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které Baldwin vystřelil.