Soderbergh nechal Streepovou mluvit, co chtěla. Nový film natáčel improvizací na lodi

Premiéru má nový Soderberghův film s Meryl Streepovou (zdroj: ČT24)

Nejnovější film Stevena Soderberga je dostupný pouze on-line. Komediální drama Nechte je všechny mluvit zhlédnou diváci v premiéře 10. prosince. Hlavní roli ztvárnila oscarová herečka Meryl Streepová.

Streepová hraje slavnou spisovatelku, která má odevzdat rukopis nové knihy. Místo toho se ale, pronásledována literární agentkou i minulostí, vydává na výlet přes Atlantik, aby se pobavila a také zahojila staré rány. Společnost jí dělají dvě dlouholeté přítelkyně a také synovec.

Improvizace během plavby

Název filmu – Nechte je všechny mluvit – tak trochu odráží metodu, jakou režisér Soderbergh při natáčení použil. Scénář nechal herce dopilovat improvizací. „Všechny ty stylistické krajky literární řeči musely vzejít z mého mozku. Říkala jsem si: ‚Panebože, Stevene, co to po mně chceš?‘“ přiznává Streepová, že z takového způsobu filmování byla nervózní. 

Nezvyklé byly i podmínky na place. Většina snímku totiž vznikla během skutečné osmidenní plavby na obří výletní lodi a navíc bez štábu.

„Nejsem si jistá, jestli někdo z nás vnímal, že děláme film. Bylo to tak rychlé, Steven to celé natočil sám úplně maličkou kamerou a bez světel,“ prozradila Candice Bergenová, představitelka jedné ze spisovatelčiných kamarádek. Trio ženského přátelství doplňuje ještě Dianne Westová. V roli synovce diváci poznají Lucase Hedgese. 

Populární Nákaza

Pro Meryl Streepovou je novinka v krátkém čase už druhou spoluprací s oceňovaným režisérem. Teprve loni mělo premiéru drama natočené na motivy kauzy Panama Papers. Streepová v něm ztvárnila vdovu, která se s podvodnými praktikami skořápkových firem nechce smířit.

Zájem ale v poslední době vzbzuje především jiný Soderberghův titul. Vyhledávanou se na streamovacích platformách stala devět let stará Nákaza, fiktivní příběh o pandemii vzduchem přenosného smrtícího viru.