Recenze: Šanson i pop rock. Zaz si z Effet miroir udělala svou nejlepší desku

„Jsem na sebe celkem přísná. Vyžaduji autenticitu a mám tendenci všechny věci rozpitvávat,“ prohlašuje o sobě francouzská zpěvačka Zaz. Možná právě těmto vlastnostem vděčí za svou kariéru. O preciznost se mimo jiné snaží také na novém albu Effet miroir. Nezapomněla ani na lidskost, kvůli které si ji oblíbili fanoušci po celém světě. Teď ji budou zbožňovat dvakrát tolik – natočila totiž nejlepší nahrávku ve své diskografii.

Zaz se neukvapila. Patnáctku nových skladeb vtiskla na hudební nosiče po pěti letech od své poslední desky Recto Verso. Pravda, mezitím o pozornost usilovala se „živákem“ a s covery známých francouzských hitovek. Teď ale dokázala, že autorské nahrávce se v jejím případě nevyrovná nic.

Vyloupla se z ulice s chraplákem jak ze šantánu. Se stejnou přirozeností, s jakou Isabelle Geffroy vystupovala po francouzských ulicích, se etablovala jako uznávaná zpěvačka, která vyprodává haly i ve státech, kde jejím textům rozumí sotva tři procenta populace. Novinku Effet miroir přijede představit také do Prahy, kde pro velký zájem vystoupí hned dvakrát, a to ve Foru Karlín 17. a 19. února 2019.

Zaz na Colours of Ostrava
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na emoce posluchače zpěvačka zaútočí hned z úvodu. Křehká Demain c'est toi adresovaná budoucímu dítěti, nad kterým – jak sama přiznala – ve svých osmatřiceti letech přemýšlí čím dál častěji, rozklepe bradu nejednomu cynikovi. Jindy zpívá zase o tom, jak někdy samota dovede být prospěšná, nebo se hravým způsobem naváží do primitivních melodií současných interpretů.

Rodačka z Tours pečlivě střídá styly a tentokrát je to opravdu zábava. Milovaný šanson mnohdy rozsekne popem nebo nefalšovaným pop rockem. Mimochodem, elektrická kytara jejímu chrapláku maximálně sedne, kdyby o tom snad kdokoliv pochyboval.

A protože „zrcadlový efekt“ inspirovalo zpěvaččino cestování, střihne si na závěr téměř pětiminutové epické povídání o pocitech z cesty do Japonska.

Usměvavá hudebnice rozpačitě nepřešlapuje na jednom místě. Ví, kam hodlá svou hudbu posouvat a s čím si chce hrát. Zaz dle svých slov s novinkou trochu „vyměkla“, ale jak už je z úvodu patrné, za výrokem stojí spíš přílišná kritika sama sebe. Effet miroir je zábavná deska plná protikladů, které je radost objevovat.