Příprava na maturitu zdarma, premiéra za lístek. Divadla hledají své on-line místo

Divadlo v Dlouhé uvede on-line premiéru hry Mrk (zdroj: ČT24)

Divadla stále hledají způsoby, jak se v době pandemie připomenout divákům a také moct nadále hrát. Například pražské Divadlo v Dlouhé odvysílá on-line českou premiéru americké hry Mrk. Městská divadla pražská zase ulehčují studentům přípravu k maturitní zkoušce z češtiny a ostravské Divadlo Mír spustilo dokonce vlastní video platformu. Čím dál oblíbenějším kontaktem s publikem jsou podcasty.

Na internetové jeviště se z divadelních prken přesunula řada scén. A to nejen zpřístupněním záznamů svých inscenací. Například Městská divadla pražská točí seriál V hlavní roli: maturita. Krátká videa provádí především mladé publikum nejznámějšími texty světové i české literatury. 

Dbáme na to, aby divadlo nebylo jen tou reprodukční schránkou na nazkoušené inscenace, ale aby s sebou neslo i další funkce.
Daniel Přibyl
ředitel Městských divadel pražských

Zájemci si tímto způsobem už můžou „přečíst“ Haškova Švejka a tři ruské klasiky: Evžena Oněgina, Revizora a Vojnu a mír. „Je to moc fajn doplněk, ale nerad bych, aby se stal náhražkou, že by se člověk podíval na verzi Vojny a míru v šeti minutách, a nepůjde pak do divadla,“ podotýká herec Tomáš Havlínek. 

Video formou se Městská divadla pražská rozhodla představit zároveň sto slavných divadelních monologů. Připravují také podcasty, v nichž rozebírají inscenace ze svého repertoáru. „Video a audio výstupy z divadla už musí dneska snést nejvyšší srovnání, tedy musí být v televizní kvalitě,“ domnívá se Přibyl. „Toho se držíme, i když pořizujeme běžné záznamy z představení, a teď se nám to vyplatilo.“

Pokud divák chce, tak si to koupí

Ostravské Divadlo Mír dokonce spustilo vlastní video platformu. „Jako herci něco nabízíme, a pokud to divák chce, tak si to koupí. Pokud nechce, tak ne. Nechtěli jsme to stavět do roviny ‚abyste nám pomohli‘, 'abyste nás zachránili',“ doplnil principál divadla Albert Čuba. Za předplatné se lidé mohou podívat bez reklam na záznamy představení, nové filmy nebo skeče z improvizační show Tři tygři.

On-line novinky Divadla Mír a Městských divadel pražských (zdroj: ČT24)

Koupit vstupenku si diváci musí také do pražského Divadla v Dlouhé, pokud chtějí vidět nejnovější premiéru nebo její reprízy. Jako první scéna v Česku tu nastudovali hru Mrk od americké dramatičky Jen Silvermanové. Mrk je temnou vztahovou komedií o vyčpělém manželství Sofie a Gregora, kteří se svým kocourem dochází na terapii poté, co Gregor zvíře stáhl jednoho dne z kůže. 

Vedle repertoárových novinek pouští Divadlo v Dlouhé do virtuálního prostoru také podcast. Nová členka souboru Štěpánka Fingerhutová v něm z Dlouhé chvíle zpovídá své herecké kolegy.