Pražští filharmonici se dotýkají zvuku ještě před zahájením sezony

PKF nahrává a chystá 25. sezonu (zdroj: ČT24)

Orchestr PKF – Prague Philharmonia se chystá vstoupit do pětadvacáté sezony. Zahajovací koncert čeká hudebníky v polovině září, předcházet mu bude ale už o dva dny dříve dirigentské sólo pro Emmanuela Villauma. Se svým šéfdirigentem se Pražští filharmonici sešli také už na začátku září, aby nahráli desku pro přední vydavatelství Deutsche Grammophon.

Novinka PKF vznikala ve Smetanově síni Obecního domu. „Nahráváme francouzské a také italské árie,“ upřesnil Emmanuel Villaume. „Jde o jeden z nejpodstatnějších projektů Deutsche Grammophon v celém roce.“

Poslední srpnový den přitom Pražským filharmonikům vyšla jiná nahrávka, pro změnu u vydavatelství Warner Classics. Skladby Ravela, Debussyho a Bizeta si orchestr zahrál s klavíristou Andrewem von Oeyenem.

„Repertoár na této nahrávce je velmi virtuózní. Dává vyniknout kráse zvuku orchestru, dává prostor k vytváření barev a rovněž k nádhernému sólovému hraní,“ uvedl k desce americký pianista.

Do nové sezony vstupuje orchestr s mottem „dotkni se zvuku“.  Oficiální zahájení předznamená 12. září Dirigentské sólo pro Emmanuela Villauma s koncertním mistrem PKF, houslistou Janem Fišerem. „Hrajeme Haydnův houslový koncert, předehru k Figarově svatbě od Mozarta a Beethovenovu Symfonii č. 8.,“ zve na program v Lobkowiczkém paláci Villaume.

Na zahajovací koncert o dva dny později ve Španělském sále Pražského hradu se k PKF připojí americká houslistka Sarah Changová. Program, v němž zazní skladby Ravela, Brucha a Beethovena, bude věnován i vzpomínce na Jiřího Bělohlávka. Významný český dirigent orchestr založil a také s ním odehrál poslední koncert před svou smrtí v červnu loňského roku.