Poslechněte si: Má vlast v podání České filharmonie zahájila Pražské jaro

Záznam zahajovacího koncertu Pražského jara 2018 (zdroj: ČT24)

Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany, v podání České filharmonie pod dirigentskou taktovkou Tomáše Netopila, byl tradičním slavnostním úvodem 73. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 2018. Zahajovací koncert se uskutečnil v Obecním domě, v přímém přenosu jej vysílala Česká televize. Záznam si můžete poslechnout v tomto článku.

Program letošního ročníku trvá do 3. června a zahrnuje celkem na padesát koncertů. Ředitel festivalu Roman Bělor uvedl, že program připomíná 100. výročí vzniku Československa a také sto let od narození Leonarda Bernsteina.

„Určitá symbolika je už v tom, že letošní ročník zahajuje Česká filharmonie a zakončuje Slovenská filharmonie. V každém případě jsme se pokusili o stručný portrét celého století české kultury a hudby, zároveň vysíláme signál, že historie nekončí a že je potřeba vytvořit prostor pro novou hudbu, mladé interprety a také soudobé autory, protože oni jsou spolutvůrci druhé a třetí dekády jednadvacátého století,“ řekl Bělor pro ČT.  

Výročí Bernsteina se projeví ve dvou koncertech: na koncertě Pražských symfoniků, který zároveň připomíná sedmdesáté výročí vzniku státu Izrael, a na zvláštním koncertě České filharmonie, kde budou připomenuta Bernsteinova muzikálová díla.